Fudbalski meridijani i paralele: Francuzi i Hrvati obilježili 2018. godinu

Faruk Zametica
Fudbalski meridijani i paralele: Francuzi i Hrvati obilježili 2018. godinu
Foto: Arhiv / Pregled fudbalske 2018. godine
Fudbalska godina je iza nas. Igrat će se još ovaj vikend, a onda ćemo svi na kratkotrajni odmor od fudbala (kao da nam je to uopće potrebno u životu).

Dobro, ne baš svi, znaju Englezi da je to apsolutno nepotrebno i da fudbala nikada nije dosta. Na Otoku će se u narednih deset dana odigrati četiri kola u svakom rangu takmičenja. Čisto da su i fudbalski zaljubljenici "na svome" tokom praznika. Živio nam boxing day! 

Godinu koja je iza nas obilježilo je naravno Svjetsko prvenstvo u fudbalu i treća uzastopna titula prvaka Europe Real Madrida. Obilježio je i transfer jednog od najboljih fudbalera svijeta svih vremena - Cristiana Ronalda. Ako se po jutru dan poznaje u Realu su se pošteno "izradili". Na Bernabeu to neće priznati, ali Agneli i Stara dama zadovoljno trljaju ruke. U suštini, godinu su obilježili Francuzi i Hrvati. Zinedine Zidane je najbolji s Realom, dirigent je Luka Modrić. Francuska je prvak svijeta, a Modrić najbolji fudbaler svijeta i čovjek koji je vodio Hrvate do svjetskog srebra. 

Većih iznenađenja u europskom klupskom fudbalu nije bilo. Real je dakle ostao prvak Europe, Francuska (PSG) je dobila istog prvaka, baš kao i Njemačka (Bayern), kao i Italija (Juventus). Nove prvake dobili smo u Engleskoj i Španiji, ali ruku na srce, očekivali smo da će Manchester City i Barcelona postati prvaci u svojim zemljama. Sat je prestao kucati u Njemačkoj. Vjerovatno najpoznatiji sat u svijetu fudbala.

Onaj koji je otkucavao sezone, godine, dane i minute koje je HSV proveo u Bundesligi. I to se završilo. Klub s najdugovječnijim stažem u društvu najboljih klubova zemlje Pantzera preselio se u Cvajtu. "Kilavili" su dugo. Malo bi Bundesligu, malo Cvajtu, kockali su se i prokockali. Odnio vrag šalu, a boga mi i Bundesligu. Nekako je bilo i vrijeme. Možda im je i taj sat predstavljao opterećenje. Sada sve ispočetka, pa ko zna... Možda tamo negdje čeka neki novi Horst Hrubesch i titula najboljeg na Starom kontinentu. Iz ove perspektive i mjesto među prvih deset u Bundesligi za sezonu 2019/2020. bilo bi premija za klub iz Hamburga. 

Godina je počela lijepim vijestima - Edin Džeko proglašen je za najboljeg fudbalera Rome u 2017. godini. Aferim. Dijamantu! Na početku godine Zmajevi su ostali i bez jednog od onih koji će ostati zlatnim slovima utkani u historiju reprezentacije Bosne i Hercegovine. Jedan od autora plasmana naše selekcije na Mundijal i učesnik Mundijala u Brazilu - Senad Lulić. Hvala Lula za sve!

Četvrtog dana 2018. godine reprezentacija Bosne i Hercegovine dobila je selektora. Robert Prosinečki Žuti zauzeo je na kormilo Zmajeva. U januaru je bila i saga oko nove destinacije Edina Džeke. Te hoće, te neće u Chelsea. Na kraju je ostao, a ispostavilo se to kasnije kao velika greška Plavaca i sretan splet okolnosti za Vučicu iz Rima.

George Weah je postao predsjednik Liberiji. Jedina Zlatna lopta iz Afrike otišla je korak dalje. Ako bude predsjedavao kao što je zabijao golove, onda Liberijci imaju razloga za slavlje. Jose Mourinho je produžio ugovor s Manchester Unitedom do 2020. godine. Ispostavit će se na kraju godine da su se u Unitedu "izradili". U zenitu januarskog prelaznog roka, Pierre Emerick Aubameyang je redove Borussije Dortmund zamijenio londonskim Arsenalom.

U februaru se nije dogodilo ništa specijalno. Portugalski hakleri su nakon pobjede nad Španijom u finalu prvenstva Europe u futsalu prvi put postali prvaci Starog kontinenta. Odigrane su i prve utakmice u osmini finala Lige prvaka, a PSG je na teži način naučio da je Real Madrid jednostavno, Real Madrid.

Mart je počeo užasnim vijestima. Uvijek je tako kada neko izgubi život. Kapiten Fiorentine - Davide Astori pronađen je mrtav u hotelskoj sobi uoči gostovanja Viola u Udinama. Počivao u miru Davide! Real Madrid je "odučio" bogate Arape s mjestom prebivališta u Parizu od fudbala. U Madridu je bilo 3:1, na Parku prinčeva 2:1. Za Kraljeve. Uzalud trud, džaba vam sve...

Realu su se u četvrtfinalu pridružiči Liverpool. Mane i Salah su na Dragau uništili Porto s 5:0 Juventus je pokazao veličinu pobjedom protiv Tottenham Hotspura rezultatom 2:1, nakon što je u prvom susretu u Torinu bilo 2:2. Građani se nisu mučili protiv Basela, a Sevilla je šokirala Mourinha i Manchester United. Old Trafford je svjedočio porazu rezultatom 2:1.

Edin Džeko je golom u 52. minuti protiv Šahtara donio pobjedu Romi rezultatom 1:0 i zahvaljujući tom golu Vučica se plasirala u četvrtfinale, a Džeko je počeo pisati historiju. 

U martu je bilo zanimljivo i u Grčkoj. Gazda PAOK-a je hodao s pištoljem po terenu. Solunce sudije jesu par puta drastično oštetile, ali što je previše - previše je. Ipak je to samo fudbal.

Zlatan Ibrahimović je raskinuo ugovor s Manchester Unitedom. Završila je jedna velika europska fudbalska priča. Osvajao je titule prvaka država u kojima je igrao gotovo svake sezone. Ostao je bez Lige prvaka, ali kaže da zbog toga ne žali. Šveđanin bh. korijena karijeru je nastavio preko Bare.

Početkom aprila nastavila se Liga prvaka. Četvrtfinalne dvoboje obilježili su susreti Roma - Barcelona i Juventus - Real Madrid. U Torinu Kraljevi su slavili s 3:0, a Ronaldo je postigao pogodak za poamćenje. U revanšu Juventus je vodio 3:0, a onda penal za Kraljeve u samoj završnici. Mnogo se prašine diglo oko penala, koji je, ruku na srce postojao.

Ronaldo je Madriđane odveo u polufinale. Roma s druge strane je dočekala Barcelonu nakon 4:1 na Camp Nou. Jedini pogodak u Barceloni postigao je Džeko, a u revanšu je načeo mrežu Katalonaca. Golove su dodali De Rossi i Manolas, a Vučica je napravila veliko iznenađenje, slavila 3:0 i izborila mjesto u polufinalu. Tu su im se pridružili Bayern Minhen i Liverpool.

Sredinom aprila stigla je šokantna vijest za Vahida Halilhodžića. Iako je izborio Svjetsko prvenstvo s Japanom našem stručnjaku su se odlučili zahvaliti i dva mjeseca prije početka Mundijala su smijenili legendarnog Vahu. Odigrani su i susreti polufinala Lige prvaka. Real Madrid je još jedom u utakmici o kojoj se mnogo pričalo slavio protiv Bayern Minhena s ukupnih 4:3, dok je Liverpool bio previše dobar za Romu. Bilo je 7:6 ukupno, a Džeko je još jednom postigao dva pogotka. Juventus našeg Miralema Pjanića osvojio je sedmu uzastopnu titulu prvaka Italije. 

Nakon 22 godine dogodilo se i to. Arsene Wenger je napustio Arsenal po završetku sezone i oprostio se od Tobdžija. Ruku na srce, nije išlo. Došlo je vrijeme za novi list u Arsenalu. Francuza je naslijedio Unai Emery. Otprilike u isto vrijeme stigla je potresna vijest iz Engleske. Drugi trenerski simbol Premiershipa - Alex Ferguson je operisan i nalazi se u životnoj opasnosti. Na sreću, rođeni pobjednik slavio je i u ovoj najtežoj borbi.

Došlo je vrijeme da se rastanu i džentlmen i Stara dama. Gigi Buffon je napustio Juventus. Želio je još igrati i karijeru je nastavio u bogatom PSG-u. Bayern Minhen je za trenera imenovao Niku Kovača, a Hrvat se zahvalio tako što je sa svojim Eintrachtom savladao Bavarce u finalu DFB kupa. Odigrana su finala europskih takmičenja. Sergio Ramos je naočigled cijelog svijeta povrijedio Salaha, a Real Madrid je bez problema slavio protiv Liverpoola i osvojio treću uzastopnu titulu prvaka Europe. Ranije drugi madridski klub - Atletico osvojio je Europsku ligu.

Odmah nakon osvajanja Lige prvaka šok za Real Madrid. Zinedine Zidane odlučio je napustiti kormilo Kraljeva. Ispisao je historiju i otišao. Čekamo novi posao i nove uspjehe. Sa Zidaneom drugačije jednostavno ne može. Došlo je vrijeme i za Svjetsko prvenstvo u fudbalu, a gledali smo fantastičan Mundijal u Rusiji. Debitirao je VAR i to se ispostavilo kao apsolutni pogodak. Cristiano Ronaldo i Lionel Messi su razočarali.

U prvi plan došla je Hrvatska. Susjedi su ostvarili rezultat za pamćenje. Finale Mundijala, gdje ipak nisu mogli puno protiv fenomenalne Francuske. Englezi su zaigrali polufinale. Prvi put nakon 1990. godine i legendarnog duela s Nijemcima. Kod nas se umjesto o fudbalu opet pričalo o Thompsonu i svemu što ide uz to. Džaba, mi ne znamo drugačije. Ah, da. Brazil. Ni sjena nekadašnjeg. Još jedno razočarenje.

Luka Modrić je proglašen najboljim fudbalerom Mundijala i to je samo prva u nizu nagrada za Hrvata ove sezone. Nakon devet godina dogodilo se i to. Cristiano Ronaldo je nakon Svjetskog prvenstva napustio Real Madrid. Novi klub Portugalca postao je Juventus, a Miralem Pjanić njegov saigrač. Može li vratiti Ligu prvaka u Torino. Saznat ćemo vjerovatno uskoro.

August je rezervisan za kraj pretkola i kvalifikacija za europska takmičenja, a Crvena zvezda se prvi put nakon Barija i 1991. godine našla u Ligi prvaka. Zagrebački Dinamo nije u tome uspio, ali će Modri nešto kasnije nakon skoro 50 godina konačno "prezimiti" u Europi.

Luka Modrić je početkom nove sezone, odnosno početkom septembra dobio drugu vrijednu nagradu. UEFA ga je proglasila za najboljeg u Europi. Počela je Liga nacija, a ispostavilo se da je novo takmičenje UEFA-e pun pogodak. Mnogo zlih jezika, ali se u praksi pokazalo da je mnogo bolje kada se "igra za nešto", od suludih prijateljskih utakmica. Safet Sušić je ekspresno dobio otkaz u Akhisarsporu. "Preživio" je svega tri mjeseca.

Kraj mjeseca septembra donio je FIFA-in izbor za najboljeg fudbalera svijeta, a nagradu je osvojio, ko drugi nego Luka Modrić. Julen Lopeteugi je nastavio da reda neuspjehe na klupi Real Madrida i nije puno trebalo prije nego što je dobio otkaz. Vahid Halilhodžić se vratio u svoj drugi klub. Nantes je imenovao legendarnog trenera za novog šefa stručnog štaba.

Edin Džeko je odigrao još jednu sjajnu jesen u Ligi prvaka, a reprezentativac Bosne i Hercegovine postigao je pet pogodaka za Vučicu u grupnoj fazi. Sami kraj 2018. godine donio je i izbor najboljeg France Footballa. Nakon deset godina došao je kraj jedne ere. Lionel Messi i Cristiano Ronaldo su prije Luke Modrića po pet puta bili najbolji na svijetu, a ovaj put nagrada je otišla u ruke Hrvata. Završeno je i takmičenje u grupnoj fazi Lige nacija, a Zmajevi su izborili mjesto u Diviziji A.

Odigrana je i najveća utakmica u historiji fudbala. U finalu Cope Libertadores sastali su se River Plate i Boca Juniors. Nakon 2:2 na Bomboneri trebao se igrati revanš na El Monumentalu. Međutim napadnut je autobus s igračima Boce, nekoliko njih je povrijeđeno, a revnaš je odigran u Europi na stadionu Santiago Bernabeu. Slavio je River i bacio u očaj navijače Boce. Jose Mourinho je opet dobio otkaz. Tri godine nakon što ga je smijenio Chelsea sada je smijenjen i u Manchester Unitedu. 

Napomena:

Pregled godine odnosi se isključivo na inostrani fudbal, a naredne sedmice čitat ćete pregled dešavanja u domaćem fudbalu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije