Fudbal ulazi u novu eru: Video tehnologija za sporne momente

Anadolija
Fudbal ulazi u novu eru: Video tehnologija za sporne momente
Sudije će tokom Svjetskog klupskog prvenstva u fudbalu imati mogućnost korištenja video snimaka, kako bi eventualno promijenili svoju odluku. Biće to prvo korištenje TV snimaka tokom zvanične takmičarske utakmice, javlja Anadolu Agency (AA).

Tehnologija na gol liniji, koja otkriva da li je lopta prešla liniju ili ne ranije je uvedena, a Svjetska fudbalska federacija (FIFA) najavila je u srijedu kako će Video Assistant Referees (VAR) “biti važan dio fudbalske istorije“. Sudije će tokom utakmica u Japanu imati pristup TV snimcima svih emitera u operativnim sobama.

Iz FIFA-e navode kako će VAR davati mogućnost sudijama da promijene sumnjivu odluku.

“To uključuje ozbiljne momente tokom utakmice, kao što su postignuti golovi, dosuđen penal, direktan crveni karton i slučajevi zamjene identiteta. Uprkos sve sudija će i dalje donositi i prvu, ali i finalnu odluku o nekoj situaciji“, kažu iz FIFA-e.

“Važno je imati na umu da ovim donekle ulazimo na nepoznatu teritoriju, s obzirom da ćemo prvi put koristiti VAR u stvarnim okolnostima. Na kraju krajeva ovi testovi trebaju pokazati neprocjenjive vrijednosti u smislu da li je potrebno dalje poboljšanje VAR-a“, rekao je Marco van Basten, direktor tehnološkog razvoja FIFA-e.

Svjetsko klupsko prvenstvo na kojem će igrati sedam timova, a koje će se održati od 8. do 18. decembra u Osaki i Yokohami, biće testno takmičenje za VAR.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije