Fudbal i kriminal: Više od 1.000 objava mržnje o njemačkoj reprezentaciji

0
Radiosarajevo.ba
Fudbal i kriminal: Više od 1.000 objava mržnje o njemačkoj reprezentaciji
Foto: UEFA / Ceremonija otvaranja EURO 2024

Govor mržnje i mržnja i rasizam nisu neuobičajeni na internetu. Na meti je bila i njemačka fudbalska reprezentacija tokom Eura u svojoj zemlji.

Kancelarija za suzbijanje kriminala na internetu je u petak, 12. jula, saopštila da je evidentirala više od 1.000 komentara mržnje na račun ekipe ili njenih članova.

Pritom, više od 800 podleže odredbama krivičnog zakona protiv govora mržnje, rekao je ministar pravosuđa pokrajine Hesen Christian Heinz na predstavljanju izvještaja Centralne kancelarije za borbu protiv internet kriminala (ZIT).

"Spaljivanje knjiga" u 21. stoljeću: Hitno naći rješenje za opstanak NUB BiH!

"Spaljivanje knjiga" u 21. stoljeću: Hitno naći rješenje za opstanak NUB BiH!

"U amotsferi iščekivanje Evropskog prvenstva u našoj zemlji i pozitivnog raspoloženja prema reprezentaciji, brojka djeluje skoro nadrealno", dodao je Heinz.

Prema njegovim riječima, autori komentara ne da nisu zainteresovani za stvaranje dobre atmosfere u zemlji, nego "rade na suprotnom".

S obzirom na velike sportske događaje ovog ljeta, ZIT odranije sarađuje sa Njemačkim fudbalskim savezom (DFB), Njemačkom fudbalskom ligom (DFL) i Njemačkom olimpijskom sportskom konfederacijom (DOSB).

Te organizacije prikupljaju sporne objave i prosljeđuju ih Kancelariji, koja će da razmatra krivično gonjenje autora, piše dpa.

Od ove nedjelje ZIT sarađuje i sa Njemačkim atletičarskim savezom (DLV), ne najmanje zbog rasističkih uvreda na račun rekordera na 100 metara Ovena Ansaha (Owen).

"Nećemo stajati po strani dok sportiste vrijeđaju i kleveću na kanalima društvenih medija", rekao je Idriss Gonschinska iz DLV.

Viši javni tužilac Benjamin Krause, koji vodi ZIT, naglasio je da govor mržnje na internetu neće tolerisati. "Umjesto toga, činimo sve da identifikujemo autore kažnjivih objava i privedemo ih pravosuđu", rekao je Krause.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije