Rješenje / FS BiH se žali FIFA-i i traži alternativni stadion za meč s Belgijom

28. 07. 2017. u 10:58:00 Anadolija

Shares: 0

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine (FS BiH) žalit će se Svjetskoj fudbalskoj asocijaciji (FIFA) na odluku o suspenziji stadiona Bilino Polje u Zenici, istakao je Adnan Džemidžić, direktor administrativnog sektora FS BiH.

”Imamo veoma malo vremena i žalit ćemo se FIFA-i. U isto vrijeme tražit ćemo i alternativno rješenje za odigravanje meča kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo Rusija 2018 protiv Belgije. U narednoj sedmici imat ćemo i posjetu inspektora za infrastrukturu koji bi nam trebali reći šta trebamo doraditi na stadionima Koševo i Grbavica kako bi eventualno Belgijance dočekali na jednom od spomenutih stadiona, naravno, ukoliko od Apelacionog komiteta FIFA-e dobijemo negativan odgovor na žalbu koju ćemo uputiti. Dakle, radimo paralelno dvije stvari, te ćemo vidjeti šta će na kraju biti”, rekao je Džemidžić.

Nihad Hodžić, ekspert za infrastrukturu FS BiH kaže da je do suspenzije stadiona Bilino Polje došlo ”zbog akumuliranja stvari, odnosno više prekršaja kojih su priredili navijači BiH u Zenici”.

”Kada tražimo alternativu koja je vezana za jednu utakmicu nismo u mogućnosti ispuniti sve, niti će inspekcija insistirati da u punoj mjeri stadion ima uslove kao u Zenici. U ovom trenutku nemamo puno alternativa - to je stadion Koševo. U narednoj sedmici na licu mjesta vjerujem sa ljudima iz FIFA-e i UEFA-e utvrdit ćemo koje dorade trebamo uraditi da bi Belgiju ugostili, recimo na Koševu, tj. pod uslovom da nam ne usvoje žalbu. Šta je to, odnosno šta trebamo uraditi, u ovom momentu ne želimo prejudicirati i dijeliti sa javnošću. Ovo što je licitirano i iznošeno na pojedinim portalima i drugim medijima su proizvoljne procjene nekih od novinara koje se ne temelje na realnom stanju, pravilniku i procedurama”, tvrdi Hodžić.

Disciplinska komisija FIFA-e suspendirala je stadion Bilino Polje u Zenici poslije niza incidenata, a sve je kulminiralo utakmicom sa Grčkom (1:1) u šestom kolu grupe H kvalifikacija za SP Rusija 2018, odigranoj 9. juna ove godine. Osim suspenzije ”zbog loše organizacije meča sa Grcima” FS BiH dužan je FIFA-i platiti i 30.000 švicarskih franaka.

”Nije istina da smo kažnjeni suspenzijom stadiona, uz uslov da Belgijance trebamo ugostiti 200 kilometara od Zenice. Ne, suspendovan je stadion u Zenici, bez ikakvih dodatnih stavki i uslova. Kako sam već rekao, i ako nam ne usvoje žalbu, utakmica sa Belgijom igrat će se u Bosni i Hercegovini”, pojasnio je Džemidžić.

Radi tuče poslije meča sa Grcima kažnjeni su i bh. fudbaleri Muhamed Bešić, zabranom igranja u trajanju od jedne utakmice i novčano 5.000 franaka, kapiten Edin Džeko sa 2.500 franaka, kao i Stephane Gilli, bivši trener u stručnom štabu reprezentacije BiH zabranom vršenja bilo koje funkcije u fudbalu šest mjeseci i sa 3.000 franaka. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA