Francuzi i Švicarci žele ovjeriti osminu finala

Radiosarajevo.ba
Francuzi i Švicarci žele ovjeriti osminu finala
/ Antoine Griezmann
Odigrane su sve utakmice prvog kola Evropskog prvenstva u Francuskoj. Danas utakmicama u Grupi A i duelom Rusija - Slovačka u grupi B počinje drugo kolo.

Prva utakmica dana je duel Rusije i Slovačke u Lilleu, a Rusija s boljim raspoloženje ulazi u drugo kolo. Rusi su spasili bod u posljednjim minutama protiv Engleske, dok je Slovačka poražena od Velsa rezultatom 2:1. Rumunija koja je izgubila u posljednjim trenucima susreta od Francuske, odmjerit će snage sa Švicarskom, koja u duel ulazi nakon pobjede nad Albanijom. U posljednjem susretu dana, Francuzi će odmjeriti snage s reprezentacijom Albanije.

Rusija - Slovačka

Rusija je u prvom susretu kasnim golom Vasilija Berezuckog došla do jednog boda protiv Engleske i u današnji duel ulazi s velikim samopouzdanjem. Ekipa Leonida Sluckija ima druge brige, koje baš i nisu fudbalske prirode. Jučer je UEFA saopćila da su Rusi uvjetno suspendirani, a da će u slučaju novog nasilja, njihova reprezentacija biti izbačena s Evropskog prvenstva. Iz krovne kuće evropskog fudbala precizirali su da se to odnosi samo na nerede na stadionu. Rusi su samo nekoliko sati kasnije napali navijače Engleske i Velsa u Lilleu.

Veznjak Rusije, Denis Glušakov, koji je sudjelovao kod izjednačujućeg gola svoje reprezentacije u igru je ušao posljednjih deset minuta. Pitanje je da li će Sluckij imati priliku da računa na njega i protiv Slovaka, nakon što pretrpio povredu. Rezervni golman Juri Lodigin propustio je jučerašnji trening zbog udarca. Kod Slovaka, Jan Kozak će napraviti nekoliko izmjena, nakon lošeg nastupa njegove reprezentacije u prvom kolu protiv Velsa. Od prve minute vjerovatno će igrati Ondrej Duda, rezervista koji je pogodio protiv Velsa.

Ovo će biti deveti put da Rusija i Slovačka igraju međusobni duel. Rusi su slavili tri puta, dok Slovačka ima dvije pobjede na svom kontu. U posljednja četiri susreta Slovaci su protiv današnjeg protivnika postigli svega dva gola, naspram dva Rusije. Rusija ne igra dobro u posljednje vrijeme. Slavili su samo dva puta u posljednjih šest utakmica. Dva puta su remizirali, a tri puta izgubili. Jedinu pobjedu upisali su rezultatom 3:0 protiv Litvanije. Slovačka je pretrpjela poraz od Velsa, a dva poraza nisu uvezali još od oktobra 2013. godine. Dva igrača Slovačke igraju u Rusiji. Jan Durica i Tomaš Hubočan, dok su Martin Škrtel, Jan Mucha i Kornel Salata ranije igrali u ruskoj Premijer ligi.

Vjerovatni sastavi:

Rusija: Akinfeev; Smolnikov, Ignashevich, V Berezutski, Schennikov; Neustädter, Glushakov; Shatov, Shirokov, Kokorin; Dzyuba.

Slovačka: Kozáčik; Pekarík, Škrtel, Durica, Hubočan; Hrošovsky; Mak, Kucka, Hamšík, Weiss; Nemec/Duda.

Rumunija - Švicarska

Švicarska ima priliku da pobjedom na Parku prinčeva osigura plasman u osminu finala, prvi put u historiji i tako postane prva reprezentacija kojoj je to pošlo za rukom na Evropskom prvenstvu u Francuskoj. Švicarska jeste slavila u prvom susretu protiv Albanije, ali nije oduševila. Iako su imali igrača manje 54 minute, Albanci su u finišu utakmice preko Gashija mogli i do boda.

Rumuni su s druge strane bili na pragu iznenađenja. Francuska je u fantastičnoj atmosferi na Stade de Franceu u prvom susretu odigranom na prvenstvu do pobjede došla u samom finišu utakmice. Pogodak Dimitrija Payeta donio je ekipi Didiera Deschampsa veliki trijumf, a Rumunima s druge strane težak zadatak da se oporave i psihološki vrate u turnir.

Pred selektorom Rumunije, Anghelom Iordanescuom teška je odluka. Da li opet ukazati povjerenje jednom od najboljih fudbalera - Razvanu Ratu, koji se mučio s fizičkom spremom u duelu s Francuzima. Najuspješniji rumunski trener u 20. stoljeću zbog toga bi mogao posegnuti za Stelianom Filipom. Ko god bude igrao na poziciji lijevog beka, imat će težak zadatak da zaustavi Xherdana Shaqirija. Shaqiri je najopasniji fudbaler Švicarske, a u posljednjih osam utakmica za reprezentaciju postigao je četiri gola i upisao pet asistencija.

Reprezentacije su do sada odigrale 12 međusobnih susreta, a i jedni i drugi upisali su po pet trijumfa. Jedini susret na velikom takmičenju odigrali su 1994. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Fantastičnu generaciju predvođenu Georgeom Hagijem savladali su s visokih 4:1, a sadašnji selektor Engleske, Roy Hodgson bio je selektor Švicaraca. Posljednju utakmicu odigrali su u Švicarskoj 2012. godine, a slavila je Rumunija rezultatom 1:0. Rumuni imaju samo jednu pobjedu na Evropskom prvenstvu u 14 odigranih utakmica. Slavili su 2000. protiv Engleske rezultatom 3:2.

Vjerovatni sastavi:

Švicarska: Sommer; Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodríguez; Behrami, Džemaili, Xhaka; Shaqiri, Seferović, Mehmedi.

Rumunija: Tătărușanu; Săpunaru, Chiricheș, Grigore, Raț; Pintilii, Hoban; Torje, Stanciu, Stancu; Keșerü.

Francuska - Albanija

Francuska skoro godinu dana nakon poraza od Albanije u prijateljskom susretu, opet izlazi na megdan ovoj reprezentaciji. Francuzi su apsolutni favoriti u ovom susretu, ali svi se još uvijek sjećaju duela koji je poljuljao ekipu Didiera Deschampsa. Nakon tog poraza, trećeg u četiri prijateljska susreta, mediji u Francuskoj doveli su u pitanje šanse Francuske da se bori za titulu prvaka Evrope na domaćem terenu.

Nakon te utakmice Francuzi su ipak zaigrali mnogo bolje. Nisu upisali niti jedan poraz, a pobjeda protiv Rumunije u posljednjim trenucima susreta donijet će im sigurno potrebno samopouzdanje za nastavak takmičenja. Ukoliko večeras Francuzi upišu pobjedu, osigurat će mjesto među 16 najboljih reprezentacija. Francuska nije izgledala dobro u prvom susretu, ali ako imamo u vidu da nisu igrali takmičarsku utakmicu od duela s Njemačkom u Brazilu.

Albanci će na ovom susretu biti bez suspendiranog Lorika Cane, koji je dobio crveni karton u duelu sa Švicarskom. Arlind Ajeti ili Frederic Veseli, zamijenit će Canu. Igrali su Albanci 54 minute s igračem manje, ali su i pored toga stvorili dobre prilike pred golom Huga Llorisa. Gianni De Biasi posebno će žaliti za prilikom koju je u finišu susreta propustio Shkelzen Gashi. U redovima Francuske vjerovatno neće biti promjena u početnih 11.

Vjerovatni sastavi:

Francuska: Lloris; Sagna, Rami, Koscielny, Evra; Kanté, Matuidi; Coman, Payet, Martial; Giroud.

Albanija: Berisha; Hysaj, Ajeri, Mavraj, Agolli; Kukeli, Xhaka; Roshi, Abrashi, Lenjani; Sadiku.

Utakmice šestog dana na Evropskom prvenstvu:

15:00 Rusija - Slovačka - Lille

18:00 Rumunija - Švicarska - Pariz

21:00 Francuska - Albanija - Marseille

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije