Francuska ili Portugal: Mala igra brojki i tradicije

Radiosarajevo.ba
Francuska ili Portugal: Mala igra brojki i tradicije
/ Francuska i Portugal u polufinalu Eura 1984. (Foto: Le Monde)
Ostala je još jedna utakmica do kraja Europskog fudbalskog prvenstva. Francuska i Portugal u međusobnom susretu odlučit će kome će pripasti 15. titula prvaka Starog kontinenta.

Šta kažu brojke i statistika, ko će slaviti na Stade Franceu? Evo pet faktora koji mogu odlučiti. Ne morate ih shvatati ozbiljno, tek kao igru statistike.

Faktor domaći teren: Pobjednik Francuska

Brojke su neumoljive. Dva od tri najveća trofeja "trikolori" su osvojili kada su bili domaćini velikih turnira: Europskog prvenstva 1984. godine i Svjetskog prvenstva 1998. Ako tradicija bude nastavljena... Portugalci nemaju šansi u Parizu. Pobjednik Francuska.

Faktor Deschamps u finalu: Pobjednik Portugal

Finale Europskog prvenstva druga je velika završna utakmica koju je dohvatio Didier Deschamps u svojoj trenerskoj karijeri. Prvu je izgubio ubjedljivo: 2004. godine bio je trener Monaca koji je u Gelsenkirchenu u finalu Lige prvaka poražen 0:3 od portugalskog prvaka Porta (trener Jose Mourinho). Ako se nastavi tradicija, Deschamps gubi finale od Portugalaca...

Faktor tradicija: Pobjednik Francuska

Svaki put kad bi se sastali Francuska i Portugal u nokaut-fazi pobjednik su bili "trikolori". Čak tri puta u posljednje 32 godine Francuska je zaustavila Portugal u polufinalu: Na Euru 1984. bilo je 3:2, na Euru 2000. slavili su 2:1, a na Svjetskom prvenstvu 2006. bio je dovoljan gol Zidanea s bijele tačke za trijumf 1:0. Pobjednik Francuska.

Faktor rušenja tradicije: Pobjednik Portugal

Ovogodišnji Euro ostat će upamćen po rušenju dvije tradicije: Nijemci su u četvrtfinalu prekinuli niz poraza od Italije u nokaut-fazi, ali su već u narednoj rundi (polufinalu) i sâmi postali žrtva rušenja tradicije kada su izgubili od svojih starih mušterija Francuza.

Logika kaže da će - ako se nastavi "tradicija rušenja tradicije" - i u finalu Portugalci Francuzima naplatiti stare dugove i osvojiti titulu. Pobjednik Portugal.

Faktor ciklus Portugala na Euru: Pobjednik Francuska

Čim su Portugalci pobijedili Poljsku u četvrtfinalu, objavili smo i pogodili da će ekipa koju predvodi Cristiano Ronaldo proći u finale. Analiza je obavljena na temelju prolaska Portugala u četvrtfinale šest posljednjih Europskih prvenstava. Tih šest četvrtfinala podijelili smo u dva ciklusa i otkrili da su povezani po tome što svaki put Portugalci odu korak dalje.

Izgubili su 1996. u četvrtfinalu od Češke, 2000. u polufinalu od Francuske, 2004. u finalu od Grčke. Novi ciklus počeo je 2008. porazom u četvrfinalu od Njemačke, nastavio se 2012. ispadanjem od Španije u polufinalu. Sada su došli do finala ali to bi, ako se vjeruje u ponavljanje historije, trebao biti njihov maksimum. Pobjednik Francuska...    

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije