Francuska deportira i predsjednika ruskog udruženja navijača

Anadolija
Francuska deportira i predsjednika ruskog udruženja navijača
AA / Neredi u Marseilleu
Francuske vlasti deportirat će predsjednika ruskog udruženja navijača Alexandra Šprygina zbog, kako javljaju britanski mediji, njegovih krajnje desničarskih stavova.

Francuska policija saopćila je da će deportirati svih 20 ruskih navijača, među kojima i Shprygin koji su se nalazili u autobusu Sveruske organizacije navijača (VOB), koji je zaustavljen na putu za Lille, gdje je jučer odigrana utakmica Europskog prvenstva između reprezentacija Rusije i Slovačke.

Šprygin je navodno krajnje desničarskih stavova, a kako piše BBC, ranije je fotografiran kako diže desnu ruku u zrak u stilu nacističkog pozdrava.

Nakon što su mediji prenijeli da je francuska policija uhapsila desetine ruskih navijača pod sumnjom da su učestvovali u nasilnim sukobima s pristalicama Engleske tokom vikenda u Marseillesu, rusko ministarstvo za vanjske poslove pozvalo je francuskog ambasadora u Moskvi.

Nakon navijačkih nereda i nasilja na ulicama Marseillea i Nice tokom vikenda, francuski zvaničnici saopćili su kako se protiv ruskih navijača trebaju poduzeti posebne mjere.

Premijer Francuske Manuel Valls izjavio je da "oni koji su sudjelovali u nasilju nemaju pravo ostati na teritoriji Francuske".

Francusko ministarstvo saopćilo je također da je od početka navijačkih nereda pokrenuta istraga protiv 116 ooba, a 63 su uhapšene. Tužilaštvo u ovoj zemlji navelo je kako će se protiv 10 osoba voditi i sudski procesi, a među njima je šest Britanaca, tri Francuza i jedan Austrijanac.

Tužilac u Marseilleu Bric Robin izjavio je kako je 150 ruskih huligana "spremnih za izazivanje nereda i nasilje" odgovorno za nerede pred utakmicu između Engleske i Rusije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije