FK Željezničar o 6. aprilu: Za Sarajlije i one koji vole grad, Grbavica je jedan od simbola Sarajeva

0
Radiosarajevo.ba
FK Željezničar o 6. aprilu: Za Sarajlije i one koji vole grad, Grbavica je jedan od simbola Sarajeva
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Sarajevo prekriveno vatrometom Manijaka

Najuspješniji bosanskohercegovački Fudbalski klub Željezničar čestitao je svim građanima Dan Grada Sarajeva na svojoj Facebook stranici.

Najvažniji je to dan u historiji Sarajeva, grada koji je uvijek važio za grad sa dušom i srcem i koji je prošao najteže trenutke, ali ipak opstao.

"Danas je najvažniji dan u historiji našeg grada. Na današnji dan, 6. aprila, Sarajevo je doživjelo dvije prekretnice. Godine 1945. je to bio dan oslobađanja od okupatora, a 1992. godine početak okupacije.

Izraelska vojska izvela nove zračne napade na Gazu: Desetine ubijenih i povrijeđenih Palestinaca

Izraelska vojska izvela nove zračne napade na Gazu: Desetine ubijenih i povrijeđenih Palestinaca

Te dvije agresije za rezultat su imale ogromne ljudske žrtve, a velika većina građana je izgubila dragu osobu. U prvoj agresiji poginulo je 10.961 građana Sarajeva, dok je u drugoj život izgubio 11.541 Sarajlija, od čega 1.598 djece.

Sarajevo je uvijek važilo sa grad sa dušom i srcem, za grad prema kome se gaje posebna osjećanja. Nastao je prije više od 500 godina. U svojoj dugoj historiji je prošao najteže trenutke, ali je ipak opstao. Počevši od 1697. godine kada je Eugen Savojski ušao u naš grad i spalio ga do temelja, preko globalno poznatog 28. juna 1914. i ubijanja austrijskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegove supruge, pa sve do najduže opsade jednog grada nakon Drugog svjetskog rata.

Za sve Sarajlije i one koji vole grad, Grbavica je jedan od simbola Sarajeva. To je postala zahvaljujući i Željezničaru, najuspješnijem bosanskohercegovačkom fudbalskom klubu. Ono što ovog nekadašnjeg jugoslovenskog i višestrukog šampiona Bosne i Hercegovine izdvaja od drugih jeste fanatična privrženost klubu njegovih navijača, te sportski duh i vrijednosti kojima već skoro čitavo stoljeće obogaćuje Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

Benjamina Karić čestitala Dan Grada Sarajeva: Danas slavimo naše Sarajevo!

Benjamina Karić čestitala Dan Grada Sarajeva: Danas slavimo naše Sarajevo!

Dok je Željin stadion bio pod opsadom, snovi o slobodi pretakali su se u snove o utakmicama nasljednika legendarnog Ivice Osima na istom terenu. Zahvaljujući braniteljima Grada, među kojima su bili i navijači Želje predvođeni hrabrim Dževadom Begićem Đildom, snovi su postali java. Od tada je između ljubavi prema Gradu i ljubavi prema Želji stavljen vječiti znak jednakosti.

Ovom prilikom FK Željezničar svim građanima želi čestitati Dan grada Sarajeva", navodi se u saopćenju Facebook stranice FK Željezničara.

Sretan Dan grada Sarajeva 🔵⚪ Danas je najvažniji dan u historiji našeg grada. Na današnji dan, 6. aprila, Sarajevo je...

Posted by FK Željezničar on Friday, April 5, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije