Finale Europske lige: Ajax nikad nije pobijedio Mourinha

Radiosarajevo.ba
Finale Europske lige: Ajax nikad nije pobijedio Mourinha
skysport / Ilustracija
Drugo najveće europsko klupsko finale sezone čeka nas večeras u Stockholmu!

ManchesterUnited i Ajax se bore za trofej Europske lige. I dok Jose Mourinho ima priliku spasiti sezonu i osigurati svom timu mjesto u Ligi prvaka, za Ajax je ovo savršena prilika da se vrate među nogometnu elitu.

Unitedu je pobjeda u Stockholmu jedina prilika da sljedeće godine igra u Ligi prvaka, Ajax na sebi nema taj pritisak jer su najelitnije klupsko natjecanje izborili kroz domaće prvenstvo. Ekipe su se u Europskoj ligi sastale i 2012. godine, a zanimljivo da su u obje utakmice slavili gosti. Ajax je bio bolji u Manchesteru s 2:1, a United u Amsterdamu s 2:0.

Ajaxu će finale u Stockholmu biti prvo veliko finale nakon 1996. godine kada ih je u finalu Lige prvaka dobio Juventus. Crveni đavoli nisu vidjeli europsko finale od 2011. godine kada ih je u finalu LP dobila Barcelona.

A posljednja slavlja?

Holanđani su uspjeh ostvarili prije 22 godine kada su na krilima zlatne generacije sa Seedorfom, Davidsom, Kluivertom i braćom De Boer osvojili trofej Lige prvaka. United je posljednji put slavio u Ligi prvaka 2008. godine.

Jose Mourinho zbog različitih ozljeda ne može računati na gotovo pola ekipe, tako neće igrati Bailly, Fellaini, Ibrahimović, Rojo, Shaw, Smalling i Young. Kod Ajaxa sigurno neće biti Viergevera zbog suspenzije, problema s ozljedama imaju Schone i Sinkgraven. Međutim, Mourinhu na ruku ide statistika jer je protiv Ajaxa kao trener igrao šest puta do sada i svaki je put slavio!

Svakako nas čeka zanimljiva utakmica - utakmica u kojoj će se jedna nasuprot drugoj naći Unitedova iskusnija ekipa, ekipa koja je pod Joseom Mourinhom ipak više orijentirana na defenzivu protiv Ajaxa - razigrane ekipe nošene mladim talentima. Ali ne treba zanemariti ni činjenicu da je Ajaxu večerašnje finale 56. utakmica ove sezone, što je novi klupski rekord.

Mladići Andre Onana, Davinson Sanchez, Matthijs de Ligt, Justin Kluivert i Kasper Dolberg su glavni nositelji Ajaxove igre, a iako je teško očekivati da bi Holanđani mogli ponoviti uspjeh iz finala 1995. godine - ne treba zanemariti simboliku.

Naime, večerašnje finale se igra tačno 22 godine nakon slavlja Ajaxa u Ligi prvaka. Tačno 22 godine otkako je protiv Milana Ajaxov heroj bio Patrick Kluivert, piše Goal.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije