FIFA traži objašnjenje od Irana

Radiosarajevo.ba
FIFA traži objašnjenje od Irana

FIFA je zatražila od Nogometnog saveza Irana objašnjenje o navodnoj kazni za igrače koji su nosili zelene dijelove opreme u znak podrške Hoseinu Musaviju.

Nekoliko nogometaša Irana je na utakmici kvalifikacija za SP 2010. sa Južnom Korejom, koja je odigrana 17. juna, nosilo znojnice i trake zelene boje koja je simbol Musavijevog opozicionog pokreta. Kako navodi iranska novinska agencija ISNA, nakon te utakmice Mehdi Mahdavikija i Ali Karimi povukli su se iz reprezentacije iz "ličnih razloga".

Britanski list Guardian, međutim, objavio je da su najmanje četvorica reprezentativaca Irana doživotno suspendovana iz reprezentacije.

Međutim, zahtjev FIFA predstavlja iznenađenje s obzorim da je svjetska nogometna federacija oštro kažnjavala sve nacionalne saveze čiji pripadnici ili navijači nose bilo kakvo političko obilježje ili poruku.

Pristalice Hoseina Musavija protestuju već dve nedjelje zbog, kako tvrde, izborne krađe 12. juna, kada je, prema zvaničnim rezultatima, predsjednik Mahmud Ahmedinedžad ponovo izabran za predsjednika države.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije