FIFA: Nismo primili mito, već donaciju

Radiosarajevo.ba
FIFA: Nismo primili mito, već donaciju

Svjetska fudbalska organizacija (FIFA) negirala je navode o primanju mita prilikom izbora Južnoafričke Republike za domaćina Svjetskog prvenstva 2010. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Infografika: Kako FIFA zarađuje i troši novac

Rukovodstvo FIFA-e je na službenoj internet stranici objavilo pisano saopćenje u kojem tvrdi da su vlada Južnoafričke Republike i fudbalski savez te zemlje (SAFA) 2007. godine u okviru priprema za Mundijal 2010. godine odobrili "donaciju od 10 miliona dolara, ali da se ne radi o mitu, već novcu namijenjenom za podršku afričkoj dijaspori" u zemljama Sjeverne i Srednje Amerike i Kariba.

Također se navodi da je ovaj novac SAFA uplatila kontinentalnoj fudbalskoj organizaciji CONCACAF, a da je FIFA u skladu s potrebnim pravilnicima bila samo posrednik u tom slučaju. Tvrde da generalni sekretar FIFA-e Jerome Valcke niti bilo koji drugi zvaničnik ove kuće nisu imali nikakvu ličnu korist od tog programa.

Krovnu kuću svjetskog fudbala FIFA-u trese nekoliko skandala vezanih za korupciju i mito, a posljednji slučaj je privukao pažnju javnosti nedavnom izjavom predsjednika SAFA-e Dannyja Jordaana, koji je kazao da je FIFA-i uplatio 10 miliona dolara za organizaciju Mundijala 2010. godine.

Policija je nedavno privela, a potom uz kauciju oslobodila Jacka Warnera koji se tereti za korupciju tokom obnašanja funkcije predsjednika CONCACAF-a i šefa finansijskog odjela FIFA-e u periodu kada je južnoafrički savez SAFA donirao novac CONCACAF-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije