FIFA mijenja pravilo o dvojnom državljanstvu

Radiosarajevo.ba
FIFA mijenja pravilo o dvojnom državljanstvu

Krovna kuća svjetskog nogometa (FIFA) je na kongresu na Bahamima prihvatila prijedlog o izmjeni pravila o dobnoj granici igrača sa dvojnim državljanstvom koji se moraju opredijeliti za koji nacionalni tim će nastupati.

Pravilo je do sada glasilo da se igrač mora do 21. godine opredijeliti za koju će reprezentaciju nastupati. Sada je to pravilo promijenjeno, te će igrači i nakon dobi od 21. godine moći odlučiti za koju će reprezentaciju igrati.

To znači da bez obzira ako je neki igrač nastupao za mlađe reprezentacije neke zemlje, može zaigrati za A tim druge, pod uvjetom da nije igrao za seniorski tim.

Inicijativa za ukidanje starosne dobi priliko izbora reprezentacije potekla je od alžirske reprezentacije koja je gubila igrače koji su nastupali za mlađe selekcije Francuske, ali nikada nisu dobili poziv u seniorski tim.

Ovakvom odlukom bi za našu reprezentaciju mogli zaigrati neki igrači koji su ranije nastupali za mlađe kategorije drugih zemalja, kao što su Haris Meduljanin, koji je igrao za mladu reprezentaciju Holandije ili golman Protsmoutha Asmir Begović koji je stajao na golu kanadske reprezentacije.

sportin.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije