Europska takmičenja: Manchester United domaćin Sevilli, Juventus dočekuje Sporting

0
N. Žunić
Europska takmičenja: Manchester United domaćin Sevilli, Juventus dočekuje Sporting
Foto: EPA-EFE / Manchester United

Europa liga i Konferencijska liga se vraćaju, a najviže pažnje plijene utakmice Manchester Uniteda i Seville, te Juventusa i Sportinga. 

U Europa ligi očekuju nas dueli Feyenoorda i Rome, Manchester Uniteda i Seville, Juventusa i Sportinga te Bayer Leverkusena i Royal Union Saint-Gilloisa

U Konferencijskoj ligi igraju Genta i West Hama, Anderlechta i AZ Alkmaara, Basela i Nice te Lech Poznana i Fiorentine

Švicarska je pobjednik Eurosonga 2024!

Švicarska je pobjednik Eurosonga 2024!

Manchester United-Sevilla 

Manchester United se u ovom takmičenju bori za svoj prvi europski trofej još od 2017. godine, kada su osvojili baš Europa ligu. S druge strane, Sevilla spašava sezonu, pokušavajući da zamaže oči svojim navijačima koji su razočarani lošom godinom u La Ligi. 

Engleski velikan se oporavio od jako lošeg marta, obilježenog nevjerovatnim porazom od 7:0 protiv Liverpoola, s dvije vezane pobjede u Premier ligi. 

Došli su do ovog dijela Europa lige pobjedom protiv Barcelone u prethodnoj rundi, te su se tako isprofilirali u vjerovatno najvećeg favorita ovog takmičenja. 

Sevilla je u velikoj rezultatskoj krizi na domaćem frontu. Iako im dobro ide u Europi, u La Ligi su tek 13. na tabeli, a u posljednjih šest utakmica imaju tri poraza, uključujući i 6:1 protiv Atletico Madrida. 

Ipak, ovo je "njihovo" takmičenje. Sevilla ima četiri Europa lige u prethodnih šest godina, uključujući čak tri zaredom koje su osvojili 2013., 2014. i 2015. godine. 

Što se tiče sastava, Manchester United će biti bez Marcusa Rashforda, Luke Shawa, Alejandro Garnacha i Scotta McTominaya, uz standardno odsutne Masona Greenwooda i Donny van der Beeka. Sevilla je bez Joan Jordana i Jesusa Corone

Utakmica počinje u 21 sat uz prenos na kanalima Arene Sport. 

Juventus-Sporting 

Juventus se uspio vratiti dobrim igrama u posljednje vrijeme, što raduje njihove navijače pred ključne duele u Europa ligi, koja im je ostala kao jedina šansa za prolazak u Ligu prvaka. Sporting se nada da će iznenaditi talijanski tim i tako spasiti sezonu, s obzirom na to da su tek četvrti u domaćem prvenstvu. 

Staroj dami je oduzeto 15 bodova zbog finansijskih skandala, ali su opet uspjeli da se umiješaju u borbu za europska takmičenja. Ipak, ostaje im težak posao do kraja, s obzirom na to da su sedmi s četiri boda manje od Atalante, koja drži posljednje mjesto koje vodi u Europu. 

Ono što raduje navijače Juventusa su dobre igre u prethodnom periodu. Utisak je pokvario poraz od Lazia, ali to je tek drugi poraz za ovaj tim u posljednjih devet utakmica, uz sedam pobjeda. 

Sporting ima pet bodova zaostatka za trećom Bragom u portugalskom prvenstvu. Još uvijek su na mjestu koje vodi u kvalifikacije za Europu, ali ipak je u pitanju Konferencijska liga, što je ispod apetita navijača portugalskog tima. 

Svakako im puno samopouzdanja daje odlična forma u posljednje vrijeme. U 2023. godini imaju samo tri poraza, od čega su dva došla od Porta, ekipe koja je druga na tabeli u portugalskoj ligi. Kada tome pridodamo i činjenicu da su u prethodnoj rundi izbacili veliki Arsenal, navijači Sportinga se mogu nadati iznanađenju i u ovom dijelu takmičenja. 

Duel počinje u 21 sat, a prenos je omogućen na kanalima Arene Sport. 

Utakmice Feyenoord-Roma i Gent-West Ham počinju u 18:45, dok svi ostali dueli počinju u 21 sat. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije