EURO 2024 | Predstavljamo učesnike grupe F: Ima li Portugal šanse da osvoji trofej?

0
Radiosarajevo.ba
EURO 2024 | Predstavljamo učesnike grupe F: Ima li Portugal šanse da osvoji trofej?
Foto: EPA-EFE / Euro 2024

Grupa F UEFA Euro 2024 obećava uzbudljive utakmice jer će se četiri reprezentacije boriti za prolazak u nokaut fazu.

Od 16. juna, ljubitelji fudbala će imati priliku pratiti susrete između Turske, Gruzije, Portugala i Češke Republike.

Turska 

Turska reprezentacija dolazi na Euro 2024 sa ambicijama da ostvari zapažen rezultat. Pod vođstvom selektora i uz nekoliko talentovanih igrača, Turska će nastojati da nadmaši očekivanja i plasira se što dalje u takmičenju. Njihova strastvena i borbena igra obećava zanimljive nastupe na terenu.

Rasvijetljen zločin u Italiji: Mladić iz BiH ubijen iz osvete, uhapšene tri osobe

Rasvijetljen zločin u Italiji: Mladić iz BiH ubijen iz osvete, uhapšene tri osobe

Reprezentacija Turske na Evropskom prvenstvu 2024. se oblikovala, a Vincenzo Montella je finalizirao 26 igrača koje vodi u Njemačku.

Ima nekoliko igrača koji će biti ključni. Hakan Calhanoglu je postao jedan od najkulturnijih veznjaka Italije u pobjedniku Scudettoa, Interu, i sjedit će uz Orkuna Koksua, koji ga lijepo nadopunjuje. U Ardi Guleru, Ferdi Kadiogluu i Kenanu Yildizu ima na pretek mladih talenata, dok Ugurcan Cakir važi za vrhunskog golmana.

Međutim, nažalost ima velikih izostanaka. Bivši fudbaler Lestera Caglar Soyuncu je bio kamen na začelju poslednjih godina, napadač Bournemoutha Enes Unal morao je da se povuče zbog povrede, a dubina odbrane je zadata dodatni udarac pošto se povukao i bivši igrač Liverpula Ozan Kabak

/ Anketa

Ko osvaja EURO 2024?
Rezultati

Gruzija 

Gruzija je jedna od reprezentacija koja je mnogima možda manje poznata, ali nikako ne treba biti potcijenjena. Gruzijski tim se kvalifikovao sa impresivnim nastupima u kvalifikacionim utakmicama i biće spremni da pokažu svoje sposobnosti protiv jačih protivnika u grupi.

Gruzija će prvi meč na Evropskom prvenstvu igrati protiv Turske 18. juna u Dortmundu, što je debi koji obećava još mnogo uzbudljivih trenutaka.

Francuz Willy Sagnol, koji je 22. maja najavio sastav od 26 igrača, preuzeo je ulogu glavnog trenera Gruzije 2021. godine.

Nogometna reprezentacija Gruzije
Foto: Printscreen: Nogometna reprezentacija Gruzije

Osim u rijetkim prilikama, Sagnol je implementirao 5-3-2 aranžman kroz kvalifikacione utakmice.

Giorgi Mamardashvili će postići cilj, a kapiten Guram Kashia će voditi petočlanu zadnju liniju koju čine Otar Kakabadze , Solomon Kvirkvelia , Lasha Dvali i Levan Shengelia u povučenoj ulozi.

Giorgi Chakvetadze , Nika Kvekveskiri i Giorgi Kochorashvili bi zaslužili priznanje u sredini, dok će Budu Zivzivadze vjerovatno imati prednost u odnosu na Georgesa Mikautadzea da počne zajedno sa Khvicha Kvaratskhelia u napadu.

Portugal

Selecao ima pristojnu šansu da okusi kontinentalnu slavu ovog ljeta ako odigraju puni potencijal.

Iako se na Englesku i Francusku mora gledati kao na favorite, ne bi bilo dovoljno da se Portugal uvrsti u narednu grupu timova koji će najvjerovatnije osvojiti trofej Eura 2024. u Njemačkoj ovog ljeta.

Ronaldo slavi sa saigračima
Foto: EPA - EFE: Ronaldo slavi sa saigračima

Čini se da Costa ima zakucano mjesto za golmana, sa Diasom, Dalotom i Cancelom određenim pikovima u odbrani. To je bacanje novčića za drugu poziciju centralnog beka, ali Inacio je vjerovatno imao prednost u vrijeme pisanja.

Palhinha bi trebao da se smjesti u defanzivni vezni red, uz njega Fernandes i jedan od Otavija ili Vitinha. Nema nagrada za pogađanje ko će voditi liniju, a Bernardo igra desno. To ostavlja slobodan položaj samo lijevog napadača, i teško ga je zvati, s obzirom da Felix i Leao jedva da uživaju u starim sezonama ovog tajm auta, a Jota je patio od problema s povredama cijele sezone.

Češka

Vjerovatno paket iznenađenja za Euro 2020, gdje su stigli do četvrtfinala, Češka je zadržala svoj savršeni rekord kvalifikacija za svaki euro od raspada Čehoslovačke.

Glavni trener Hašek je sada imenovao tim od 26 igrača za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj.

Reprezentacija Češke
Foto: EPA: Reprezentacija Češke

Očekuje se da će trener Češke Republike Ivan Hašek postaviti svoju ekipu u direktan sistem 3-4-1-2, koji nije previše fokusiran na pozicijski fudbal i uključuje prelaznu igru ​​za stvaranje kvalitetnih šansi.

Stanek će najvjerovatnije dobiti nod iznad Kovara na golu, iza bekovske trojke koju čine Zima, Krejci i Holes.

Kapetan Soucek i Sadilek će nastojati zadržati tvrđavu usred parka.

Jurasek i Coufal će nastupiti kao krilni bekovi. Patrik Šik će predvoditi Čehe u posljednjoj trećini. Većinu golgeterskog tereta će morati da ponese gore i imaće podršku saigrača iz Leverkusena Hlozeka i Sulca.

Češka predviđa XI (3-4-1-2) : Stanek; Zima, Krejci, Holes; Jurasek, Soucek, M Sadilek, Coufal; Sulc; Šik, Hložek.

Grupa F: Turska, Gruzija, Portugal i Češka Republika

1. kolo:
18. juni, 18 sati: Turska - Gruzija (Dortmund)
18. juni, 21 sat: Portugal - Češka (Leipzig)

2. kolo:
22. juni, 15 sati: Gruzija - Češka (Hamburg)
22. juni, 18 sati: Turska - Portugal (Dortmund)

3. kolo:
26. juni, 21 sati: Gruzija - Portugal (Gelsenkirchen)
26. juni, 21 sati: Češka - Turska (Hamburg)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije