EURO 2024: Na ovim stadionima će se igrati utakmice koje svi čekamo

0
Radiosarajevo.ba
EURO 2024: Na ovim stadionima će se igrati utakmice koje svi čekamo
FOTO: AA / Olimpijski stadion Berlin

Od 14. juna do 14. jula u Njemačkoj će se održati Europsko nogometno prvenstvo 2024.

Domaćini Europskog nogometnog prvenstva (EURO 2024) bit će njemački gradovi Berlin, Leipzig, Köln, München, Frankfurt na Majni, Dortmund, Hamburg, Düsseldorf, Stuttgart i Gelsenkirchen. 

Prva utakmica između Njemačke i Škotske odigrat će se 14. juna u Münchenu, a finale će se održati mjesec dana kasnije, 14. jula na Olimpijskom stadionu u Berlinu. Na Europskom prvenstvu odigrat će se 51 utakmica na deset lokacija, od kojih je devet već bilo u funkciji na Svjetskom prvenstvu 2006. godine. Na utakmicama se očekuje ukupno 2.7 miliona gledatelja.

EURO 2024 | Demirel i Guler 'potopili' Austriju i zakazali četvrtfinale protiv Nizozemske

EURO 2024 | Demirel i Guler 'potopili' Austriju i zakazali četvrtfinale protiv Nizozemske

U nastavku vam predstavljamo stadione na kojem će se održavati ovogodišnji EURO 2024.

Olimpijski stadion Berlin (Berlin)

Olimpiastadion, najveće mjesto na EUR0 2024., ugostio je svako finale njemačkog kupa od 1985., kao i nekoliko utakmica visokog profila na kontinentalnoj i međunarodnoj sceni. Berlin je bio domaćin finala Svjetskog kupa 2006. između Italije i Francuske. Devet godina kasnije, Barselona je pobijedila Juventus na Olimpiastadion Berlin i osvojila finale UEFA Lige prvaka 2015. Kapacitet stadiona je 71.000 gledalaca i dom je berlinske Herte.

Olimpijski stadion Berlin
FOTO: AA: Olimpijski stadion Berlin

Stadion Leipzig (Leipzig)

Dom bundesligaša RB Leipziga, stadion Leipcigkoji ima najsavremeniji krov – otvoren je 2004., nakon što je ponovno izgrađen unutar okvira starog Centralstadiona, najvećeg stadiona u bivšoj Istočnoj Njemačkoj. Stadion ima kapacitet 40.000 gledalaca i domaćin fudbalskog kluba RB Lajpcig.

Stadion Leipzig
Foto: EPA: Stadion Leipzig

Stadion Köln (Köln)

Stadion u njemačkom gradu Kölnu izgrađen je 1923. godine. Na njemu svoje domaće utakmice igra ekipa bundesligaša Kölna. Kapaciteta je 43.000 gledalaca. Bio je jedan od stadiona domaćina Svjetskom fudbalskom prvenstvu, koje se 2006. održalo u Njemačkoj.

Stadion Köln
Foto: EPA - EFE: Stadion Köln

Allianz Arena (München)

Izgradili su ga lokalni rivali Bayern München i 1860 München. München Football Arena ili Allianz Arena otvorena je 2005., iako je Bayern od tada preuzeo potpuno vlasništvo nad stadionom.

Stadion je bio domaćin nezaboravnog finala Lige prvaka 2012. kada je Chelsea svladao Bayern na jedanaesterce unatoč prednosti domaćeg terena te četvrtfinala UEFA EURO 2020 između Italije i Belgije. Stadion ima kapacitet od 66.000 gledatelja, domaći je teren minhenskog Bayerna.

Allianz Arena
Foto: Screenshot/YouTube: Allianz Arena

Frankfurt Arena (Frankfurt)

Frankfurtska arena, dom Eintracht Frankfurta, izgrađena je 1925. godine i ugostila je utakmice na nekoliko velikih turnira, uključujući Europsko prvenstvo 1988. i Svjetsko prvenstvo 2006. Stadion ima kapacitet od 47.000 gledatelja.

Frankfurt Arena
Foto: Screenshot/Youtube: Frankfurt Arena

BVB stadion (Dortmund)

Jedan od najpoznatijih stadiona u svjetskom nogometu zahvaljujući svojoj poznatoj tribini ‘Žuti zid’, BVB Stadion Dortmund jedna je od najvećih arena na UEFA EURO 2024. i ugostio je niz utakmica Svjetskog prvenstva i europskih utakmica, uključujući finale Kupa UEFA 2001. između Liverpoola i Deportivo Alavésa. Kapacitet stadiona je 62.000 gledatelja.

BVB stadion
Foto: EPA - EFE: BVB stadion

Volksparkstadion (Hamburg)

Volksparkstadion u Hamburgu otvoren je 1953., ali je dobio značajnu nadogradnju 2000. godine, a bio je domaćin utakmica UEFA Evropskog prvenstva 1988. te Svjetskim prvenstvima 1974. i 2006. godine. Stadion koristi Bundesligaš Hamburger SV, kapacitet stadiona je 49.000 gledalaca.

Volksparkstadion Hamburg
Foto: EPA - EFE: Volksparkstadion Hamburg

Düsseldorf Arena (Düsseldorf)

Stadion s krovom koji se može zatvoriti nalazi se u četvrti Stockum u Düsseldorfu, glavnom gradu pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija. Nogometni klub Fortuna Dusseldorf ovdje dočekuje svoje protivnike u domaćim utakmicama. S preko 47.000 mjesta za gledatelje, ovo je deveti najveći stadion u Njemačkoj.

Düsseldorf Arena
Foto: Screenshot/Youtube: Düsseldorf Arena

Stuttgart Arena (Stuttgart)

Stuttgart arena renovirana je i modernizirana nekoliko puta otkako je izgrađena 1993. godine i ugostila je utakmice Svjetskog kupa 1974. i 2006., kao i UEFA Europsko prvenstvo 1988. godine. Domaćin je VfB Stuttgart, a ima kapacitet od 51.000 gledatelja.

Stuttgart Arena
Foto: EPA - EFE: Stuttgart Arena

Arena AufSchalke (Gelsenkirchen)

Arena AufSchalke je stadion u gradu Gelsenkirchenu u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. To je domaći stadion FC Schalke 04. Dovršen u augustu 2001. nakon gotovo tri godine izgradnje, multifunkcionalni stadion ima kapacitet od 50.000 gledatelja.

Arena AufSchalke
Foto: Screenshot / Youtube: Arena AufSchalke

U našoj anketi glasajte šta mislite ko će osvojiti EURO 2024: 

/ Anketa

Ko osvaja EURO 2024?
Rezultati

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije