Estonija - BiH 0:2 (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Estonija - BiH 0:2 (VIDEO)

Bosna i Hercegovina je pobjedom od 2:0 u Estoniji osigurala plasman u baraž za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi 2010. godine. Svih devedeset minuta bh. igrači su ogromnu želju za pobjedom pokazali od samog početka utkamice.

Već u 2. minuti Džeko je udarcem prema golu Estonaca nagovjestio napadački karakter igre BiH. U narednih dvadesetak minuta u pokušajima su se smjenjivali Džeko i Misimović, a najbolju priliku je imao Ibišević u 17. minuti kada nije najbolje reagovao na dodavanje Ibričića.

Trenutak odluke pao je u 30. minuti kada pogađa Džeko koji nakon sjajnog ubačaja Misimovića glavom pogađa za vodstvo Bosne i Hercegovine.

Do kraja prvog poluvremena na gol Estonije pokušavalo se iz raznih uglova, ali se na odmor ipak otišlo sa 0:1.

U nastavku su bh. reprezentativci ušli skoncentrisano, a nastojanja Estonaca je u kontinuitetu je spriječavala kako zadnja linija, tako i razigrani igrači vrha napada bh. reprezentacije.

Gol kojim je postavljen i krajnji rezultat utakmice pao je u 64. minutu nakon fantastičnog dodavanja Zvjezdana Misimovića koji loptu šalje prema Vedadu Ibiševiću, a on u trku prelazi golmana Estonije i šalje loptu u mrežu za vodstvo BiH od 0:2.

http://www.youtube.com/watch?v=W89PhzLGMRw


Do kraja je selektor Blažević izvršio dvije izmjene gdje je umjesto Muratovića na teren ušao Berberović, a Asmir Begović je u 89. minuti debitirao za reprezentaciju BiH.

Može se reći da je ovo istorijski trenutak za Bosnu i Hercegovinu jer se bh. reprezentacija po prvi put plasirala u baraž odakle će nastaviti borbu za nastup na Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi 2010. godine.

Nakon utakmice, upitan da prokomentariše moguće protivnike u baražu, strijelac prvog pogotka Edin Džeko je rekao "Lično, ne bih volio da za protivnike dobijemo Francuze", a na njegovu izjavu se dovezao kapiten Emir Spahić: "Ne bojimo se nikoga. Jednu reprezentaciju poput Turske smo ostavili iza sebe, te imamo dovoljno vjere u svoje mogućnosti. Protiv Španije će biti revijalni susret, a sad, Bosno raduj se!"

Selektor Blažević nije htio da izdvaja nikoga pojedinačno, a najviše se zahvalio navijačima.

"Jako smo sretan da smo napokon realizirali toliko očekivani cilj. Koncentracija je sve vrijeme bila na nivou, sve zahvaljući podršci sa tribina."

Estonija: Pareiko, Rahn, Barengrub, Kruglov, Dmitrijev, Puri, Kink, Voskoboinikov, Vassiljev, Klavan, Jaager
Bosna i Hercegovina: Hasagić(89. Begović), Spahić, Muratović(85. Berberović), Rahimić, Jahić, Misimović, Džeko, Nadarević, Ibišević, Salihović, Ibričić

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije