Eric Cantona snimio film o Predragu Pašiću

Radiosarajevo.ba
Eric Cantona snimio film o Predragu Pašiću


Didier Drogba, Socrates, Rachid Makhloufi, Carlos Caszely i – Predrag Pašić. To je pet fudbalskih legendi o kojima je još jedna legenda, Eric Cantona, snimio dokumentarni film Fudbalski pobunjenici (Football Rebels).

Društveni angažman fudbalera

Ovaj dokumentarac donosi pet priča o petorici fudbalera koji su, mimo i nakon slave i bogatstva, odlučili biti aktivni članovi društva i doprinijeti njegovom boljitku.

Brazilska legenda Socrates, veliki Didier Drogba, alžirska legenda Makhloufi i Čileanac Caszely, te naš Predrag Pašić – svi su se posvetili društvenom radu nakon što su okončali karijere, ili – u slučaju Drogbe – dok još uvijek igraju.

Foto: Midhat Poturović

„Riječ je o filmu koji je Cantona pravio u protekle dvije godine o ličnostima koje su imale značajne karijere, a koje su za vrijeme njih ili poslije pokušale ostvariti pozitivan utjecaj na društvo. Napravljena je priča o nekoliko fudbalera, a producentska kuća koja je radila film posjetila je i mene u Sarajevu. Bili su ovdje sedam dana i snimali aktivnosti škole fudbala 'Bubamara'“, kaže Pašić za Dnevni avaz.

Ostao je u ratu u Sarajevu

Reprezentativac Jugoslavije i legenda FK Sarajeva uskoro putuje u Francusku na premijeru filma, koji će biti prikazivan i na francuskom kanalu Arte, čiji program emitira i veći dio naših kablovskih televizija.

Na promociji u Parizu i Marseilleu, Cantona će razgovarati sa svim učesnicima u filmu, postavljajući im pitanja o njihovom radu i angažmanu.

Pašić ne krije da je bio iznenađen što je Cantona zainteresiran njegovim radom. „Eric je veliko ime. On je ličnost koja ne trpi nepravde i bori se za dobre stvari. Velika mi je čast upoznati se s njim“, kaže Pašić.

U insertu iz filma koji je dostupan na internetu Cantona objašnjava ciljeve i razloge ovog projekta. Za Pašića kaže da je u ratu ostao u Sarajevu iako je imao mogućnost da ode.

Cantonin cilj je predstaviti ove zvijezde i društvene radnike široj publici te im pomoći u saradnji i unapređenju njihovih aktivnosti.


Cantona - pobunjenik

Ovaj veliki fudbaler, legenda Francuske i Manchester Uniteda, nije se odao lagodnom i bogatom životu nakon završetka burne i velike karijere. Posvetio se glumi u igranim filmovima, a često poziva Francuze i Evropljane da se probude.

Tako je u decembru 2010. stanovnike Evrope i svijeta pozvao da jurišaju na banke i povuku svoju ušteđevinu. Početkom ove godine čak je najavljivao kandidaturu za predsjednika Francuske, ali je od toga odustao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije