Entitetski savezi protiv novih dopuna Statuta

Radiosarajevo.ba
Entitetski savezi protiv novih dopuna Statuta


FIFA i UEFA na adresu Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine poslali su izmjene i dopune postojećeg Statuta. Prema novim dopunama Statuta, FIFA i UEFA traže formiranje Odbora za posredovanje i savjetovanje, kojeg bi izabrao Komitet za normalizaciju, a u koji bi,  članovi komiteta mogli predložiti i sami sebe, piše Olsobođenje.

Taj Odbor bi brojao tri do pet članova, a kontrolisali bi rad Izvršnog odbora. Uz to, IO bi  ubuduće trebao imati veći broj članova, s obzirom na to da su FIFA i UEFA naložile osnivanje Udruženja premijerligaša, sudija, profesionalnih trenera, malog nogometa, ženskog nogometa i drugih...

Svaki od Udruženja bi davao po jednog člana u IO (po sadašnjem Statutu IO bi trebao brojati 15 članova), što znači da bi, ukoliko se usvoje nove dopune, Izvršni odbor mogao brojati i 20 članova.

Osnivanjem pomenutih udruženja povećao bi se i broj delegata u Skupštini, pa bi umjesto dosadašnjih 60, on mogao biti 85, s obzirom na to da bi svako od pet udruženja dalo po pet delegata za Skupštinu?!

Prema pisanju Oslobođenja, čelni ljudi Fudbalskog saveza Republike Srpske i Nogometnog saveza Federacije BiH izmjene i dopune Statuta nije naišao na opravdanjene.

Rodoljub Petković, generalni sekretar FSRS-a, već je najavio kako ne želi uopšte ni razmatrati nove dopune statuta iz UEFA i FIFA, s tim što još nije poslao pismenu obavijest na adresu N/FSBiH, a donekle njegovo mišljenje dijele i u Nogometnom savezu Federacije.

U N/FSBiH su zabrinuti jer ne znaju da li je ovo bio samo prijedlog koji je stigao iz UEFA i FIFA, ili je ponovo princip uzmi ili ostavi, kao što je to bio slučaj kod usvajanja Statuta iz prošle godine. Upravo zbog ovih prijedloga i prolongirana je Skupština N/FSBiH, koja je sada zakazana za 28. juni, s tim što će već u četvrtak (7. jun)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije