Englezima zatvorske kazne dok Rusi uživaju na plažama i spremaju nove akcije

Radiosarajevo.ba
Englezima zatvorske kazne dok Rusi uživaju na plažama i spremaju nove akcije
Dva navijača reprezentacije Engleske kažnjena su zatvorskom kaznom nakon nereda u Marseilleu.

Ukupno šest navijača Engleske je osuđeno i oni će biti deportovani iz Francuske. Dva navijača morat će čekati dva, odnosno tri mjeseca kako bi bili deportovani. Alexander Booth i Ian Hepworth prvi su platili ceh navijačkih nereda u Marseilleu.

Booth je 20-godišnjak iz Huddersfielda i on je osuđen na dva mjeseca zatvora i dvije godine zabrane ulaska u Francusku nakon što je gađao policiju bocama. Hepworth je 41-godišnjak koji radi kao medicinski tehničar, a osuđen je na tri mjeseca zatvora. Prije donošenja presude pred sudijom u Marseilleu, Booth je rekao:

"Želim da se izvinim policiji i građanima Marseillea. Ovo nisam ja. Ja nisam nasilna osoba. Volim svoj posao i svoju porodicu. Nikada nisam bio fudbalski huligan. Jednostavno sam bio u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu", rekao je Booth.

Navijač Engleske jučer je proslavio 20. rođendan, a nakon suđenja njegov otac u suzama je rekao: "Ovo je greška, borit ću se za njega".

Hepworth je osuđen zbog istog prekršaja, a istakao je da se na suđenju je istakao da se ničega ne sjeća. Tokom sukoba teško je stradao Andrew Bache, koji se nalazi u induciranoj komi. Njemu je život spasila policija.

Engleze je napalo oko 150 navijača iz Rusije, a vjerovatno su u pitanju navijači moskovskih klubova. Navijači Spartaka, Torpeda i CSKA Moskve u Francusku su došli spremni. Englezi ističu kako su na rukama imali MMA rukavice, a u ustima zaštitu za zube. Nakon nereda policija je uspjela uhapsiti samo navijače iz Engleske, dok su dobro organizovani Rusi uspjeli pobjeći.

Tužilac iz Marseille, Brice Robin, priznao je da iza svega stoje ruski huligani. "Nažalost istrenirani huligani iz Rusije nisu uhićeni. Ovi ljudi su dobro pripremljeni za jako brzu i jako nasilnu akciju. Ovo su izuzetno istrenirani ljudi", rekao je Brice Robin i istakao da su neki huligani vraćeni s aerodroma u Marseilleu, ali da ih je dosta u državu ušlo kopnenim putem.

transparent_rusi_Screen_2.jpg - Englezima zatvorske kazne dok Rusi uživaju na plažama i spremaju nove akcije

I dok Englezi odgovaraju pred sudom u Marseilleu, Rusi se odmaraju na francuskim plažama. Čak su pojedine oduzete zastave Engleske stavili na licitaciju. Rusi će vjerovatno napasti ponovo, koga i gdje teško je reći. Pitanje je samo koliko će biti spremna Francuska policija.

transparent_rusi_Screen3.jpg - Englezima zatvorske kazne dok Rusi uživaju na plažama i spremaju nove akcije
transparent_rusi_Screen.jpg - Englezima zatvorske kazne dok Rusi uživaju na plažama i spremaju nove akcije

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije