Englezi najefikasniji, BiH četvrta

Radiosarajevo.ba
Englezi najefikasniji, BiH četvrta

Evropske Kvalifikacije za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Južnu Afriku su završene utakmicama u srijedu. Osam reprezentacija je osiguralo direktan plasman na Svjetsko prvenstvo iduće godine, dok će još četiri ekipe biti poznate nakon dodatnih kvalifikacija.

Kroz kvalifikacije se 'prošetala' reprezentacija Španije koja je u svih 10 susreta ubilježila pobjede. Holandija je također slavila u svim susretima kvalifikacija, ali je odigrala samo 8 utakmica. Grupa 8 u kojoj se nalazila i Holandija brojala je samo pet ekipa, dok su sve ostale grupe imale šest reprezentativnih selekcija što je značilo i više utakmica.

Reprezentacije San Marina i Andore su kvalifikacije završile bez osvojenog boda.

Najveći broj neriješenih utakmica, po šest imaju Sjeverna Irska i Crna Gora koje su bile u istoj grupi. Iz iste skupine je i Bugarska koja ima pet remija. Po četiri neriješene utakmice imaju Portugal i Norveška.

Najefikasnija reprezentacija kvalifikacija je Engleska koja je u 10 susreta postigla 34. pogotka. Evropski prvak Španija je postigla 28, Njemačka 26, a naša reprezentacija kvalifikacije je završila sa 25 pogodaka.

Najmanje golova postigla je reprezentacija Malte, tačnije niti jedan, a nešto bolja je nacionalna selekcija San Marina koja je u 10 utakmica postigla jedan pogodak. Na trećem mjestu najneefikasnijih reprezentacija je Lithenštajn koji je kvalifikacije završio sa dva postignuta pogotka.

Najmanje golova je primila reprezentacija Holandije koja je u 8 susreta primila svega dva pogotka. Od reprezentacija koje su igrale 10 kvalifikacionih utakmica najmanje pogodaka primila je Slovenija tačnije 4.

Reprezentacija San Marina primila je čak 47 golova, dok je na drugom mjesto po broju primljenih golova Andora.

Malta je jedina reprezentacija koja je kvalifikacije završila bez postignutog pogotka. Samo jedan pogodak postigao je San Marino, dok je selekcija Lithenštajna.

Najbolji strijelac kvalifikacija je grčki reprezentativac Theofanis Gkekas sa 10 golova. Drugo mjesto dijele engleski reprezentativac Wayne Rooney i naš Edin Džeko sa po devet golova. Po sedam golova dali su Miroslav Klose za Njemačku i David Villa za Španiju.

Najviše žutih kartona dobila je reprezentacija Andore, ček 31. Po 29 žutih kartona imaju selekcije San Marina i Luksenburga, dok je Gruzija dobila 28 žutih karotna.

Jedina reprezentacija koja je dobila tri crvena kartona je San Marino, dok su po dva dobile Slovačka, Hrvatska, Rumunija, Škotska, Moldavija i Azerbejdžan.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije