Engleski mediji: Na nas maršira nova zlatna generacija Hrvatske

Radiosarajevo.ba
Engleski mediji: Na nas maršira nova zlatna generacija Hrvatske
Nogometna reprezentacija Hrvatske je u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Rusiji, u dramatičnoj završnici uspjela izbaciti domaćina Rusiju i domoći se polufinala, gdje je čeka podmlađena selekcija Engleske.

Utakmica između nogometnih reprezentacija Hrvatske i Engleske bit će odigrana u srijedu, 11. jula 2018. godine u 20.00 sati.

Engleska je polufinale izborila daleko lakše od Hrvatske, pobjedom nad Švedskom (2:0) četiri sata ranije. Engleski mediji naravno i dalje neusporedivo veći prostor posvećuju ostvarenju njihove reprezentacije, koja je osigurala polufinale SP-a prvi put nakon 1990. godine, prenosi Index.hr.

Ali, posvetili su prostor i trileru u kojem je Hrvatska zaslužila dvoboj za finale s njihovom reprezentacijom.

engleski-mediji-o-hrvatskoj-reprezentaciji.jpg - undefined

Foto: Index.hr

Guardian piše: "Kada je Rakitić pogodio donji ugao ruskog gola, slavlje Hrvata nije znalo granice. Napokon su naslijedili slavnu generaciju iz 1998. godine koja je došla do polufinala i sada su oni ti koji su se probili tamo. A tu ih čeka Engleska.

Njeni skauti proći će svaki detalj hrvatske igre i svakako primijetiti kako je Zlatko Dalić od početka izostavio defenzivnog veznjaka Marcela Brozovića kako bi s Andrejem Kramarićem imao napadača više. Na sredini je igrao s Modrićem i Rakitićem. Ali, u drugom dijelu uveo je Brozovića i gurnuo Modrića i Rakitića naprijed u formaciji 4-3-3. Hrvatska je u drugom poluvremenu konotrolirala sredinu zahvaljujući Modriću.

BBC navodi "ova generacija igra zadnje veliko takmičenje zajedno: Realov Modrić ima 32 godine, Barcelonin Rakitić 30, Juventusov Mandžukić 32, a Interov Perišić 29." te ističe: "uprkos svim tim zvijezdama nije uspjela dominirati. Protiv ratnički dominantne Rusije nije uspjela dokazati navodno superiornu kvalitetu. Ali, Hrvatska je pronašla put, kao i protiv Danske, opet nakon produžetaka i penala." Isti izvor se pita "Hoće li Hrvatska imati energije za pobjedu nad Engleskom i tako dokazati da je bolja od generacije iz 1998?", ali ne nudi odgovor, osim ziheraškog "vrijeme će pokazati" BBC je igračem utakmice proglasio Luku Modrića: "pružio je još jednu sjajnu predstavu i bio pokretač svake dobre akcije njegove ekipe."

Daily Mail upozorava Englesku: "Modrić i njegovi suigrači Engleskoj će biti drukčiji od svih dosadašnjih testova u Rusiji. Od početka će se nametnuti dominantno i pokušati oduzeti igru od Engleske. Kojoj tako nešto nisu mogle napraviti Švedska, Kolumbija, Panama i Tunis."

Ali, Mail ističe da će engleski saveznik biti hrvatski umor: "Hrvatska je psihofizički iscrpljena nakon dva puta po 120 minuta u nokaut fazi i to bi moglo uzeti danak za tri dana."

Daily Mirror piše: "Hrvatska ima novu zlatnu generaciju koja maršira i to zadnjim atomima snage. Otkako su demolirali Argentinu, Hrvati ne uspijevaju ponoviti magiju protiv manjih protivnika kao što su Danska i Rusija. Ali, usprkos tome izborili su final four. A tamo ih čeka drugo iznenađenje, Engleska. Hoće li Hrvatska otići korak dalje nego u Francuskoj '98 ili će joj napokon presuditi njena nimalo impresivna forma u nokaut fazi, kada im s druge strane bude najjača momčad protiv koje su do sada igrali?"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije