Džeko rezervisao kartu za Afriku

Radiosarajevo.ba
Džeko rezervisao kartu za Afriku

U borbi za prvog strijelca skupine 5 kvalifikacija za SP 2010. Edin Džeko bio je bolji od najefikasnijeg Belgijanca Wesleya Soncka i s dva pogotka ga prestigao.

Napadač reprezentacije Džeko s dva gola Belgijancima postao je i prvi je strijelac dosadašnjeg toka evropskih kvalifikacija za SP sa 7 golova, ispred Ebija Smolareka (Poljska) i Wesleya Soncka (Belgija), koji su zabili po šest golova te Sorena Larsena (Danska), Davida Ville (Španjolska), Waynea Rooneya (Engleska) i Blaisea Kufa (Švicarska), koji na kontu imaju po pet pogodaka.

U dva sraza s Crvenim vragovima, napadač Wolfsburga postigao je tri gola, jedan u Genku i dva u Zenici. Njegovi pogoci u prvih 15 minuta odredili su tijek obje utakmice, nakon kojih je BiH bogatija za šest bodova i korak bliže plasmanu u Južnu Afriku.

"Presretan sam kao i moji saigrači te stručni stožer, ali najviše sam impresioniran našim navijačima u Genku i Zenici. Drago mi je zbog njih, kada smo izašli na teren u Cristal Areni i Bilinom Polju, rekli smo da moramo pobijediti zbog naših navijača, ali i našeg selektora koji je vjerovao u naše mogućnosti. Jednostavno, šefu nismo mogli pokloniti ništa drugo osim pobjede" rekao je Edin Džeko, junak dvoboja s Belgijancima.

Ovog proljeća Edin Džeko je u velikoj formi. Prošle jeseni zabijao je za svoju momčad u Kup Uefa, a sada u Bundesligi te u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

"Plaćen sam da zabijem golove i svaki me veseli. Što više pogađam mrežu, bolje se osjećam. Jednom ipak nisam bio sretan, kada sam u Istanbulu pogodio vlastitu mrežu, radovali su se Turci. Uzvratit ću im na jesen kada budu gostovali kod nas", našalio se Džeko.

Može li BiH na SP u Južnoafričku Republiku?

"Što se tiče Južne Afrike, prvo da osiguramo 2. mjesto, a za to su nam potrebe dvije pobjede u sljedećim utakmicama s Armencima u Jerevanu i naravno s Turskom. Selektor je rekao da idemo na jug Afrike, a šefove se mora slušati."

Velike šanse da umjesto suigrača iz reprezentacije, ozlijeđenog Vedada Ibiševića, bude prvi strijelac Bundeslige


"Žao mi je zbog Vedada, ali mi je rekao da ga zamijenim na vrhu. Mojem suigraču, Brazilcu Grafiteu, koji je sustigao Ibiševića, 'zaprijetio’ sam da se zaustavi na brojci 18, a meni nedostaje 5 golova da ga sustignem. Šalu na stranu, bit će golova, jer moj 'paker’ Zvjezdan Misimović više cilja mene, nego Grafitea", dodao je bivši nogometaš Željezničara.

Možete li Wolfsburg preskočiti Bavarce i zaprijetiti vodećoj Herthi, koja ima bod više?

"Biće to žestoka borba, teško se može bilo što sigurno prognozirati. Ali, uvjeren sam u pobjedu. Neka bude treća u nizu za sedam dana", rekao je Edin Džeko, nogometni bh. dragulj.

sportskenovosti.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije