Džeko igrač kola u Bundesligi

Radiosarajevo.ba
Džeko igrač kola u Bundesligi

Napadač Wolfsburga Edin Džeko nakon što je prvi put postigao hat-trick u Bundesligi izabran je, također prvi put, za igrača kola njemačkog prvenstva. Džeko je već pet puta izborio mjesto u idealnom timu Bundeslige, ali ovo je prvi put da bude izabran za igrača cijelog kola. Naravno, nagrada i priznanje za bh. internacionalca stigli su apsolutno zasluženo i to nakon što je u duelu protiv Hoffenheima postigao tri pogotka u samo 12 minuta igre.

Za Džeku bili su to 17, 18. i 19. pogodak u sezoni, od kojih je čak 14 postigao na proljeće i tako prestigao jesenjeg najboljeg strijelca Bundeslige Vedada Ibiševića. Inače, Džeko je ove sezone u svim takmičenjima postigao 36 pogodaka, pa zato ne čudi ni interesovanje svih velikih evropskih timova.

Međutim, kako saznajemo, ukoliko se Wolfsburg plasira u Ligu prvaka ili osvoji Bundesligu, Felix Magath neće dopustiti odlazak našeg reprezentativca, s obzirom na to da bez njega ne bi bio konkurentan ostalim timovima u Evropi. Sportski direktor i trener “vukova“ smatra da će Džekina cijena, nakon nastupa u elitnom razredu evropskog nogometa, biti još i veća od sadašnje, koja se procjenjuje na oko 50 miliona maraka.

Džeko je, očekivano, izabran u svim njemačkim medijima za igrača sedmice, a od Kickera je dobio maksimalnu jedinicu (ocjene od 1 do 5), a zajedno sa kolegom iz napada Grafiteom srušio je učinak Werderovih napadača Ivana Klasnića i Ailtona iz šampionske sezone 2003/04. kada su pomenuta dvojica, kombinovano, postigli 41 gol u Bundesligi. Džeko i Grafite trenutno su na brojci od 43 postignuta pogotka (Grafite 23, Džeko 19), a do apsolutnog rekorda nedostaje im tek nekoliko pogodaka.

Rekord je, naime, vlasništvo dvojca njemačkih prvaka iz sezona 1971/72 i 1972/73, kada su Gerd Müeller i Uli Hoeness postigli 53 pogotka za svoju ekipu u svakoj od spomenutih sezona. Podsjetimo, sam Müller postigao ih je 40 u takmičarskoj 1971/72, što je i danas apsolutni rekord njemačkog prvenstva.

Impresivni su u još jednoj Bayernovoj šampionskoj sezoni bili Karl-Heinz Rummenigge i Paul Breitner, koji su u sezoni 1980/81. postigli 46 golova, najviše u posljednjih 28 sezona.

Međutim, s obzirom na to kako “rešetaju“ protivničke mreže, Džeko i Grafite opasno im prijete.

oslobođenje/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije