Džeko deseti strijelac Evrope

Radiosarajevo.ba
Džeko deseti strijelac Evrope

Lionel Messi (Foto: Arhiv)

Zlatnu kopačku, nagradu za najboljeg strijelca svih evropskih liga, ove godine će najverovatnije dobiti fudbaler Barcelone Lionel Messi.

Mladi čarobnjak iz Barcelone na svom kontu ima 32 gola i trenutno se nalazi na prvom mjestu liste naboljih strijelaca Evrope. Na drugom mjestu se nalazi Didier Drogba, koji je sa tri gola protiv Wigana uspio izaći na drugo mjesto.

Trećeplasirani i jedini koji još može stići Messija je Antonio Di Natale, fudbaler Udinesea. On je do sada postigao 27 golova ali je teško očekivati da će u posljednjem kolu Italijanskog prvenstva protiv Lazija postići dovoljno golova da stigne fudbalera Barcelone.

Naš Edin Džeko, najbolji strijelac Bundeslige nalazi se na 10. Mjestu sa 22 postignuta pogotka.

http://www.youtube.com/watch?v=EGWh3Q60ARY
 

Nagrada za najboljeg strijelca Evrope, Zlatna kopačka se dodjeljuje od 1968 godine a prvi dobitnik je portugalac Eusebio. Od 1996. godine uveden je sistem bodovanja golova, po kojem svaka liga ima svoj koeficijent, odnosno vrijednost svakog gola. Svaki gol, u pet najjačih liga prema UEFA koeficijentu, se množi sa dva, dok se u ligama od šestog do dvadestprvog mjesta golovi množe sa 1,5.


Trenutni poredak liste strijelaca

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije