Dvadeset godina od Hillsborougha (FOTO+VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Dvadeset godina od Hillsborougha (FOTO+VIDEO)


15. april 1989. ostat će zapamćen kao datum najveće tragedije u engleskom nogometu, ali i jedne od najvećih nogometnih katastrofa koje su se ikada dogodile u svijetu. Tokom utakmice polufinala FA kupa između Liverpoola i Nottingham Foresta na stadionu Hillsborough u Sheffieldu poginulo je 96 navijača Liverpoola. Većina je preminula od posljedica ljudskog stampeda nakon što su doslovno zgnječeni uz ogradu koja je dijelila navijače i travnjak.

96 mrtvih, 766 povrijeđenih


Pošto se očekivao velik broj navijača oba kluba, mediji su zamolili sve koji planiraju doći na stadion da to učine dosta prije početka utakmice zakazane za 15 sati. Između 14.30 i 14.40 ispred stadiona stvorila se veća grupa Liverpoolovih navijača koji su očajnički pokušavali ući prije sudijskog zvižduka. Zbog uskog grla na ulazu, broj sve nervoznijih navijača povećavao se iz sekunde u sekundu,a policija nije odlučila otvoriti dodatne ulaze sve do posljednjeg trenutka. Kada su to napokon učinili, gotovo 5 hiljada ljudi nekontrolirano se proguralo kroz vrata.

Katastrofa je bila neizbježna. Već ionako pretrpan "kavez" postao je pretijesan, a najgore su prošli oni koji su imali najbolja mjesta, odmah do ograde uz travnjak. Čelična je ograda na koncu popustila pod masom podivljale gomile, a kada se gužva razišla na travnjaku je ostalo gotovo stotinu beživotnih tijela. Još je tristotinjak hospitalizirano, a ukupna brojka povrijeđenih popela se na 766.

http://www.youtube.com/watch?v=1q47bOtV3-Y

Kriv krah policijske kontrole

Tragedija je razumljivo otvorila niz pitanja o sigurnosti na engleskim stadionima. Obitelji žrtava zahtijevale su odgovore tko je odgovoran za pogibiju njihovih bližnjih, a krivici su traženi među policijom, organizatorima pa čak i onima koji su dizajnirali stadion s tako malo ulaza.

Službena istraga, poznatija pod nazivom "Taylor report", donijela je zaključak da je krivac za katastrofu na Hillsboroughu krah policijske kontrole. FA je donio uredbu o zabrani metalnih ograda na engleskim stadionima, ali i tome da u Engleskoj mogu postojati nogometni stadioni s isključivo sjedećim mjestima.



index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije