Dudić: Vidio sam na licima njihovih igrača sve, igraju kući, a svi im zvižde...

2
A. L.
Dudić: Vidio sam na licima njihovih igrača sve, igraju kući, a svi im zvižde...
Foto: EPA-EFE / Detalj s utakmice Elfsborg - Velež

Odigrali smo najbolju taktičku utakmicu u Europi, moram biti zadovoljan, rekao je trener Veleža Feđa Dudić za Radiosarajevo.ba nakon sinoćnjeg remija u gostima kod Elfsborga u prvom meču 3. pretkola Konferencijske lige.

Rođeni su na Botas Areni odigrali vrlo dobru utakmicu i u BiH se vratili sa dobrim rezultatom i sigurno velikim šansama da se plasiraju u play off.

Prva reakcija Dudića za portal Radiosarajevo.ba bila je izuzetno pozitivna:

"Zadovoljan sam. Odgovorili so jako dobro nakon neugodnog i neočekivanog poraza od Rudara iz Prijedora. Na kraju se ispostavilo da nam je taj poraz dobro došao. Reakcija igrača je bila vrlo dobra. Moram priznati da smo malo poletjeli u nebesa poslije AEK-a, tako da nas je taj poraz spustio i poručio nam da moramo biti oprezni.

Odigrali smo vjerovatno takmički najbolju utakmicu u Euripi. Publika je bila fantastična. Vidio sam na licima njihovih igrača, kada su izašli na teren, da su iznenađeni. Igraju kući, a svi im zvižde. Atmosfera bi i na Grbavici mogla da bude njihov problem, oni na to nisu navikli", kazao je Dudić.

Objašnjava detaljno zašto Elfsborg njegovom timu nije napravio velike probleme.

"To je zato što smo uradili dobar skauting. Vidjeli ste da smo izmijenili ekipu i da su neki igrači igrali na pozicijama koje nisu za njih bile uobičajne. Zato je Elfsborg djelovao tako bezopasno. A, da sam vam pustio njihovu utakmicu protiv Milsamija, rekli biste da je to Real Madrid, a ne Elfsborg. Mi smo se dobro spremili i igrači su taktički odgovorili sjajno. Pohvalio bih sve igrače u odbrani, a u napadu smo mogli malo bolje u nekim situacijama. Trebao nam je nekad taj završni pas i možda bismo upisali pobjedu".

Mnogi se pitaju u čemu je tajna Veležove dobre kondicije. Čini se da nikada nijedna bh. ekipa nije bila toliko ravnopravna europskim kada je kondicija u pitanju.

"Mi radimo po novim standardnima. Ja lično pravim i planiram sve treninge u saradnji sa kondicionim trenerom. Radimo po Verheijenovoj medoti rada. Ljudi kod nas neće da se mijenjaju. Treniraju igrače onako kako su nas treneri trenirali prije 20 godina. Moramo ići u korak s vremenom i vidjet ćemo da to što europske ekipe imaju bolje uslove za rad nije presudno, već da im svejedno možemo parirati", poručio je Dudić.

Otkrio je da, ako tim prođe u play off, ovog puta neće biti nikakvih obećanja.

"Bilo bi previše stalno nešto obećavati. Obećali smo dobar meč u Švedskoj i to smo ispunili", kazao je.

Stekli smo utisak da se Velež, kako u BiH, tako i Europi, ne boji ni jednog protivnika. Kako je to moguće?

"Pa, vidite... Sve počinje od trenera. Ako se trener boji, šta onda očekivati od igrača. Kada vi igraču date upute da igra napadački, onda mu automatski dajete informaciju da se ne bojite rivala i da se on ne treba bojati. To znači da mu vjerujete i da vjerujete u uspjeh kluba".

U play offu već spreman čeka nizozemski velikan Feyenoord koji je sinoć dobio Luzern u gostima 3:0. Je li taj podatak motiv više za Rođene?

"Feyenoord nam je sada na zadnjem mjestu. Imamo prije toga mnogo posla. Prvo će biti važno da pobijedimo Radnik u ligi, a onda da se dobro spremimo za revanš protiv Elfsborga", zaključio je Dudić na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije