Otvoren osmi Simposar: Evo ko je dobio nagrade za sportska dostignuća

A. S.
Otvoren osmi Simposar: Evo ko je dobio nagrade za sportska dostignuća
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / S večerašnjeg otvaranja manifestacije

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine večeras je u sarajevskoj Vijećnici otvoren osmi po redu sportski simpozij Simposar.

Simposar je zvanično otvorio idejni vođa i osnivač Sabahudin Baho Topalbećirević.

"Želim da se ugodno osjećate u Vijećnici, i svima iz Bosne i Hercegovine i regiona, bih poželio dobrodošlicu", rekao je Tooalbećirević.

Topalbećirević je istaknuo da obično nema tremu, ali da je večeras ima i najavio dodjelu brojnih priznanja mnogim poznatim sportistima iz BiH i regiona za životna djela i dostignuća.

Ivica Tucak i Dejan Savić su dobili nagrade za fair-play "Josip Katalinski", koje je dodijelila supruga legendarnog nogometaša Željezničara.

Nagradu za sportsku izvrsnost dobili su Bilal Šuman, selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine te srbijanska atletičarka Ivana Španović. 

Nagrada za životno djelo i pomaganje Simposaru su dobili redatelji Dino Mustafić i Ademir Kenović, zatim Said Ćolpa (boks), te novinar Milojko Pantić, doajen sportskog novinarstva.

"Ovo je u 50 godina mog rada, prvo priznanje. Moja supruga je Sarajka, a od večeras sam i ja Sarajlija. Hvala mojoj raji i Bahi", kazao je Pantić.

Nagradu iste vrste dobili su i Senad Hadžifejzović (Face TV), Vahidin Musemić, Fuad Muzurović, Mišo Smajlović (nogomet), Dragan Kićanović, Ratko Rafovanović (košarka). 

Zdravko Mamić je dobio nagradu za sportskog menadžera decenije. On je održao i prigodni govor. 

"Hvala što gledam velikane, od Musemića, Smajlovića, suprugu Katalinskog, Pantića... Hvala Bosni i Hercegovini koja me ovako toplo primila. Hvala i Bahi, ali i svima... Sarajevo ljubavi moja", kazao je Mamić, koji se i zahvalio treneru Dinama Nenadu Bjelici.

Zoran Mamić je dobio nagradu za GNK Dinamo kao najbolji klub u regionu.

Dani Olmo, nogometaš Dinama, dobio je nagradu za otkriće godine, a Amer Gojak, zvijezda Dinama i reprezentacije Bosne i Hercegovine izabran je za najboljeg nogometaša u BiH.
 
Nenad Bjelica, trener Dinama, dobio je nagradu za najboljeg trenera u regiji, dok je Husref Musemić izabran za najboljeg trenera u BiH.
 
Prisutnima se obratio i ambasador Italije u BiH Nicola Minasi, koji je pohvalio Edina Džeku, Miralema Pjanića i naše ostale nogometaše koji igraju na Apeninima.
 
On je govorio uoči premijere filma "Pariz 1999 - 20 godina poslije", koji govori o uspjehu košarkaške reprezentacije Italije.

Među brojnim gostima su Zdravko Mamić, Bulend Biščević, Alen Avdić, Senad Repuh sa suprugom Sanelom, Almir Turković, Husref Musemić, Mišo Smajlović, Fuad Muzurović...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije