Dinamo i Benfica: Nekad Hadžić, Mustedanagić i Kovačević, danas Hajrović i Gojak

J. M.
Dinamo i Benfica: Nekad Hadžić, Mustedanagić i Kovačević, danas Hajrović i Gojak
Foto: GNK Dinamo / Ekipa Dinama u kojoj su bili Hadžić, Kovačević i Mustedanagić
Žrijeb osmine finala Europa lige spojio je zagrebački Dinamo i Benficu iz Lisabona. Bit će to repriza duela prije 39 godina kada su "modri" igrali s dvostrukim europskim prvakom u prvom kolu Kupa pobjednika kupova.

Zanimljivost: Baš kao danas, kada dres Dinama nose bh. fudbaleri Izet Hajrović i Amer Gojak, tako su i prije 39 godina važnu ulogu u Maksimiru igrali Bosanci.

Abid Kovačević tek je stigao iz banjalučkog Borca, Ismet Hadžić nešto ranije iz tuzlanske Slobode, dok je Džemal Mustedanagić iz Bosanskog Novog već bio "starosjedilac" u Dinamu.

dinamo_benfica_01.jpg - undefined

Foto: GNK Dinamo

Sva trojica našla su se u timu Dinama koji je 17. septembra 1980. godine, pred 50 hiljada gledalaca na Maksimiru, dočekao Benficu u prvoj utakmici 1. kola Kupa kupova. Iako je Dinamo imao nekoliko odličnih šansi, mreža Benta ostala je netaknuta, a utakmica je završena 0:0.

dinamo_benfica_03.jpg - undefined

Foto: GNK Dinamo

Dvije sedmice kasnije, 1. oktobra, odigran je revanš pred 60.000 gledalaca na Lužu. Domaćin je bio bolji i pobijedio 2:0. Željka Stinčića savladali su Nene (17) i Cesar (56) i osigurali plasman Benfice u drugo kola Kupa kupova.

Inače, Dinamo je s klupe predvodio Ivan "Đalma" Marković koga će na polusezoni zamijeniti legendarni Ćiro Blažević i već naredne sezone odvesti Dinamo do titule.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije