Derbi kola u Banja Luci

Radiosarajevo.ba
 Derbi kola u Banja Luci

Nakon prvenstvene pauze zbog reprezentativnih utakmica u subotu se nastavlja Premijer liga Bosne i Hercegovine.

Najzanimljiviji susret šestog kola je onaj u Banja Luci između jednog od najboljih ekipa dosadašnjeg dijela prvenstva, Borca i aktalnog prvaka države ekipe Zrinjskog.

Borac je neporažen u prvih pet kola, a slavili su čak četiri puta. Mostarci su razočarali startom sezone i trenutno se nalaze na sedmoj poziciji sa samo jednom pobjedom, tri remija, ali i jednim porazom.


"Kako prvenstvo odmiče Borac privlači sve više pažnje, a samim tim rastu i apetiti. Vraćaju nam se naši navijači i normalno je da postoji određeni pritisak na mojim igračima da ih ne razočaraju. Na treninzima smo veliku pažnju posvetili psihološkom pristupu utakmici i ne sumnjam da će svi oni koji dobiju priliku da istrče na terene moći izdržati sve napore. Atmosfera u ekipi je sjajna i svi su željni da se pred navijačima dokažu, pa čak i povrijeđeni Duško Sakan želi da skine gips i zaigra", kaže Velimir Stojnić, trener Borca za Nezavisne i dodao: "S obzirom na to da smo na vrhu tabele nama je svaka utakmica značajna. Poznajem filozofiju igre trenera Dragana Jovića, znam da su jaki na sredini. Ne ide im dobro ove sezone, malo su se potrošili u evropskim mečevima, ali s tim se ne treba igrati, oni su prvaci i to dovoljno govori o ozbiljnosti njihove ekipe."

"Odlično smo radili posljednjih dana i spremni dočekujemo derbi. Banjalučani su napravili sjajan posao na startu, igraju dosta dobro i efikasno i sigurno je da nas očekuje težak zadatak. Pet dana na Kupresu bilo nam je potrebno da nadoknadimo ono što smo propustili spremajući se za evropske utakmice. Raduje me odlična atmosfera u ekipi, jer ona je uvijek preduslov za stvaranje dobrog rezultata", rekao je trener Zrinjskog Dragan Jović i dodao da njegov tim neće igrati zatvoreno, te da će pokušat doći do pobjede koja bi im mnogo značila.

Susret između banjalučkog Borca i mostarskog Zrinjskog biće odigran u subotu sa početkom u 20.30, uz direktan prenos na BHT.

Nogometaši Sarajeva već drugu utakmicu uzastopno igraju na svom terenu. Na stadion Asim Ferhatović Hase dolazi ekipa Laktaša koju, prema očekivanjima bordo navijača Sarajevo mora pobjediti.

Izabranici Mehmeda Janjoša su u dosadašnjem dijelu prvenstva ostvarili samo jednu pobjedu, dva remija i jedan poraz, uz utakmicu manje. Laktaši sa druge strane imaju dvije pobjede, dva poraza i jedan remi.

"Moramo pobijediti i vratiti se tamo gdje nam je, objektivno, mjesto. Laktaši igraju odlično, Slobodi su u Tuzli dali četiri gola. To nas maksimalno obavezuje na oprez, ali mi nemamo izbora. Sve osim pobjede je katastrofa", rekao je trener Mehmed Janjoš koji u ovom susretu neće moći računati na Džakmića i Janjoša, a upitni su nastupi Avdića i Hadžića.

Ono što može radovati trenera Bordo tima, ali i navijače, jeste povratak Alena Škore.

"Vraća se, ali to još nije onaj stari Škoro. Nije potpuno spreman i ne smijemo riskirati da ga previše forsiramo i trošimo. Bila bi to šteta, jer Škoro treba i sebi i nama. Najvjerovatnije će biti na klupi, a njegove mogućnosti mogli bismo isprobati u posljednjih 15-20 minuta", rekao je Janjoš.

Željezničar će u subotu igrati svoju četvrtu gostujuću utakmicu ito u Travniku. Plavi su do sada sa gostovanja odnijeli četiri boda, a imaju i jedan poraz ito od Zvijezde u Gradačcu.

"Travnik je ekipa koja kući igra izvrsno, tačno se zna ko šta radi, vrlo su organizirani i konkretni. Na svom terenu do sada su zabili šest golova ekipama koje su igrale evropska takmičenja Zrinjskom i Slaviji", istakao je Amar Osim, strateg tima sa Grbavice i dodao: "Ako želimo dobar rezultat, moramo svih 90 minuta biti maksimalno koncentrisani."

Amar Osim u ovom susretu neće moći računati na kapitena i jednog od najboljih pojedinaca u plavom dresu Edina Cocalića, dok se u ekipu, nakon suspenzije, vraća Alen Mešanović.

Lider na tabeli i najugodnije iznenađenje prvenstva mostarski Velež na svom terenu u Vrapčićima dočekuje Čelik koji je katastrofalno otvorio sezonu. Mostarci su neporaženi sa četiri pobjede i jedan remi uz ubjedljivo najbolju gol razliku 15:3. Zeničani iz pet utakmica imaju samo četiri boda.

''Prije svega ne smijemo dozvoliti da nas posljednji rezultati ponesu. Pokazalo se da imamo dosta nedostataka, pokazale su to i utakmice u Tuzli i zato mislim da je dobro da smo bili tamo. Mislim da su igrači svjesni da je pred nama teško razdoblje i da će sada biti i teže nego u prvih pet kola, jer sada svi žele da nas skinu s vrha. Zato moramo raditi još bolje i jače, kako bismo pokazali da rezultati s početka prvenstva nisu slučajnost", rekao je trener Rođenih Abdulah Ibraković za sportsport.ba i dodao: "Igramo pred svojim navijača, imamo obavezu da nastavimo sa dobrim igrama, jer želimo ostati na vrhu'.'

Iz Čelika su poručili da se neće unaprijed predati. Trener Čelika Omer Kopić neće moći računati na Deketa, Nikića, Radića te operisanih Zahirovića i Smrike. Ibraković nema problema sa sastavom.

Jedini susret koji se igra u nedjelju je duel Olimpika i Leotara na stadionu Grbavica. Ovo će biti prvi susret Vlatku Glavašu na klupi tima sa Otoke. Na klupi Leotara će također debitovati Bajića koji je zamijenio Sredojević.

Vukovima, koji su posljednji na tabeli, uz utakmicu manje, moraju slaviti u ovom susretu kako bi se pomakli sa dna.

U redovima tima sa Otoke sigurno jneće biti Velagića i Nastoskog, a upitan je nastup Subašića.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije