Davor Šuker dužan više od milion i po KM, država bi mu mogla prodati stan

Radiosarajevo.ba
Davor Šuker dužan više od milion i po KM, država bi mu mogla prodati stan
Foto: Nedim Grabovica / Davor Šuker

Još uvijek aktuelni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza dužan je 6 miliona kuna, tj. više od milion i po konvertibilnih maraka.

Riječ je o poreznom dugu koji mu je utvrđen još 2016. godine, no Šuker ga očito još nije platio, javlja Index.hr

Danas je na Općinskom sudu u Rijeci država upisala zapisnik na njegov luksuzni stan u vili u Voloskom kod Opatije.

Ako Šuker ne podmiri svoj dug država mu može ovršiti i prodati stan koji se nalazi u potkrovlju Vile Portheim u Voloskom.

Država Šukeru sjela na luksuzni penthaus

Riječ je o penthausu koji se, kako je navedeno u dokumentima sa suda, sastoji od šest soba, kuhinje, kupaonice, WC-a, tri hodnika, terase i lože. Ukupna površina luksuznog stana je 152,59 metara četvornih.

Kao obrazloženje prijedloga za osiguranje novčane tražbine prisilnim zasnivanjem založnog prava na Šukerovoj nekretnini navodi se da bivši nogometaš duguje manje obračunati porez na dohodak i druga javna davanja u iznosu od 6.057.754,25 kuna i zakonsku zateznu kamatu na taj iznos. 

Šuker ovrha

Zabilježba nad pentausom Davora Šukera by index.hr

Tih šest miliona kuna Šuker je trebao platiti u državni proračun temeljem rješenja Porezne uprave o porezu na dohodak za 2015. godinu. Porezna uprava je 2016. godine utvrdila da Šuker za prethodnu godinu ima neprijavljen dohodak, i to u iznosu od čak 12,8 miliona kuna.

Šuker je dužan porez na novac koji je uplatio mlađem Mamiću za kauciju

Na taj iznos, kao drugi dohodak, razrezan mu je porez po stopi od 40 posto, odnosno 5,1 milion kuna te još nepunih milion kuna prireza. Ukupno - 6,057.754,25 kuna.

U pozadini svega nalaze se Šukerove posudbe Mariju Mamiću, sinu Zdravka Mamića, iz 2015. godine. Riječ je, da stvar bude zanimljivija, o novcu uplaćenom kao kaucija za izlazak Mamića iz istražnog zatvora, a Šuker očito nije uspio dokazati odakle mu novac.

Šuker je, prema dokumentaciji, najprije u julu 2015. posudio sedam miliona kuna za kauciju Mariju Mamiću, a kad je krajem iste godine USKOK ponovo otvorio istragu kojom je ponovno obuhvaćen mlađi Mamić, Šuker je opet u decembru uskočio i uplatio još pet miliona kuna za kauciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije