Danas se navršava 35 godina od Hillsborough tragedije

0
Radio Sarajevo
Danas se navršava  35 godina od Hillsborough tragedije
Foto: Liverpool Echo / Hillsborough zastava na Gradskoj vijećnici Liverpoola

Danas se navršava trideset pet godina od najveće fudbalske tragedije u Velikoj Britaniji. Devedeset sedam muškaraca, žena i djece poginulo je na polufinalnoj utakmici FA kupa između Liverpoola i Nottingham Foresta 15. aprila 1989.

U ponedjeljak u 15:06 - vrijeme kada je utakmica prekinuta - je održana minuta šutnje na Exchange Flagsu, iza gradske vijećnice Liverpoola, te od strane igrača i osoblja nogometnog kluba.

Istrage o smrtima, koje su održane nakon što su originalne presude poništene nakon izvještaja Hillsborough nezavisnog panela, zaključene su 2016. godine i utvrdile su da su žrtve nezakonito ubijene te da su greške policije i hitne pomoći prouzrokovale ili doprinijele smrtima.

Britanski izaslanik u UN: "Pozivamo lidere iz RS da obustave svoje secesionistčko djelovanje"

Britanski izaslanik u UN: "Pozivamo lidere iz RS da obustave svoje secesionistčko djelovanje"

Zapovjednik utakmice tog dana, David Duckenfield, optužen je za smrt iz nehata 2017. godine, ali je oslobođen 2019. godine na ponovljenom suđenju održanom nakon što porota na njegovom prvom suđenju nije mogla donijeti presudu.

Godine 2021., umirovljeni službenici Donald Denton i Alan Foster te bivši pravni zastupnik Peter Metcalf, koji su bili optuženi za izmjenu izjava radi minimaliziranja krivnje na South Yorkshire policiji, oslobođeni su optužbe za prijevaru u postupku nakon što je sudac presudio da nema slučaja za odgovor.

Porodice su se borile za Zakon o Hillsboroughu kako bi pomogle žrtvama velikih nesreća u dobijanju pravde.

Prema prenošenju britanskog portala The Standard, Portparol kampanje je rekao: 'Bol i patnja u proteklih 35 godina nisu se smanjili. Danas odajemo počast svim 97 navijačima, nikada neće biti zaboravljeni, i borimo se u njihovu sjećanje i za sve one koji su pretrpjeli takvu nepravdu od strane države.

Tačna istina o onome što se zaista dogodilo tog strašnog dana nije otkrivena decenijama jer su javni organi i zvaničnici prikrivali istinu iz svojih vlastitih interesa.'

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije