Danas je rođendan Amaru Osimu, najtrofejnijem treneru u Premijer ligi BiH

3
Radiosarajevo.ba
Danas je rođendan Amaru Osimu, najtrofejnijem treneru u Premijer ligi BiH
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Amar Osim

Amar Osim, sin jednog od najboljih bh. fudbalskih stručnjaka Ivice Osima, rođen je 18. jula 1967. godine u Sarajevu, gdje je odrastao i počeo svoju fudbalsku karijeru u najtrofejnijem bh. fudbalskom klubu - Željezničaru.

Nakon perioda provedenog u mlađim kategorijama, 1986. godine počeo je igrati kao senior za FK Željezničar. Naredna destinacija bila je Francuska, gdje je stigao 1991. godine, a nastupao je u klubovima Saint-Die i Strasbourg. Nakon petogodišnje karijere u Francuskoj, 1996. vratio se u Bosnu i Hercegovinu, gdje je odigrao još jednu sezonu za FK Željezničar prije nego se oprostio od profesionalne igračke karijere.

Ipak, mnogi će reći da je Amar Osim mnogo bolji trener nego fudbaler, a u prilog tome govori i statistika. No, krenimo redom.

Dodik prokomentarisao uspjeh Borca, "zaboravio" spomenuti da klub iz Banje Luke predstavlja BiH

Dodik prokomentarisao uspjeh Borca, "zaboravio" spomenuti da klub iz Banje Luke predstavlja BiH

Trenerska karijera Amara Osima počela je u istom klubu kao i igračka, dakle u FK Željezničaru, gdje je 2001. godine postao šef stručnog štaba prvog tima. Treba napomenuti da je prije toga određeni period proveo kao trener u omladinskom pogonu istog kluba. Kao šef stručnog štaba sarajevskih "Plavih", Osim je osvojio dva državna prvenstva u sezonama 2000/2001. i 2001/2002., kao i dva državna kupa 2001. i 2003. godine.

Nakon toga odlazi u Japan kao asistent svome ocu, Ivici Osimu, u JEF Unitedu, gdje nakon odlaska Ivice Osima postaje prvi trener, a ubrzo s istom ekipom osvaja i japanski kup.

Žestoke kritike Amara Osima: 'Ronaldo ne može ništa - da su imali nekog normalnog špica...'

Žestoke kritike Amara Osima: 'Ronaldo ne može ništa - da su imali nekog normalnog špica...'

Nakon kraće pauze, 2009. godine Amar Osim ponovo postaje trener FK Željezničar sa kojim iste sezone, 2009/2010. osvaja Premijer ligu Bosne i Hercegovine. Godinu dana kasnije, u sezoni 2010/2011., Osim je sa Željezničarem osvojio kup BiH, da bi u sezoni 2011/2012. osvojio duplu krunu, te postao već tada najtrofejniji trener u Premijer ligi BiH.

U sezoni 2012/2013. Željezničar je, na čelu sa Osimom, odbranio titulu prvaka, te tako postao prvi klub, a Amar Osim prvi trener (menadžer) u Premijer ligi BiH, koji je odbranio titulu. Treba napomenuti da je Osim još uvijek menadžer najtrofejnijeg bh. kluba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije