Hasan Salihamidžić glavni strateg i igra ključnu ulogu u očuvanju Bavaraca

Radiosarajevo.ba
Hasan Salihamidžić glavni strateg i igra ključnu ulogu u očuvanju Bavaraca
Sport1.de / Hasan Salihamidžić
Ko je najzaslužniji za uspjeh Bayerna ove sezone? Navijači će reći da je to napadač Robert Lewandowski ili šef veznog reda James Rodriguez.

Ko će donositi odluke iduće sezone? Niko Kovač - on će biti trener i određivati ko igra, a ko ne igra. Bez izvršnog direktora Karl-Heinz Rummeniggea i predsjednika kluba Uli Hoenessa ništa se ne dešava u klubu.

Upitajte bilo koga ko prati Bayern u Bundesligi da navede nekoliko ključnih ličnosti kluba, ime “Brazzo” odmah će te čuti.

To je nadimak za Hasana Salihamidžića, sadašnjeg sportskog direktora kluba, piše Bundesliga.com.

On je glavni strateg i igra ključnu ulogu u očuvanju Bavaraca na čelu tabele.

Rođen u Jablanici u Bosni i Hercegovini, on je 1992. godine debitirao za Jugoslaviju do 16 godina, ali je odmah zbog rata u BiH morao napustiti zemlju i odesliti se u Njemačku.

Salihamidžić je u zadnjih 25 godina svog života najviše proveo u Njemačkoj, dok je tri i pol godine bio u Italiji u Juventusu.

Igrao je desnog beka ili veznog igrača ovisno o taktičkim zamislima trenera. Šest godina proveo je u Hamburgu, prije nego je 1998. godine prešao u Bayern. Šest titula Bundeslige, četiri DFB kupa i titulu Lige prvaka u sezoni 2000/2001. Ukratko je uspjeh Salihamidžića sa Bayernom. Ipak sve to nije mu garantovalo posao u Bayernu jednom kada je okačio kopačke.

Pravi čovjek

Biti sjajan fudbaler ne znači nužno biti i sjajan trener. Isto se može reći i za sportske direktore.

Rummenigge je iznio nekoliko argumenata za svoju odluku da imenuje Salihamidžića u julu 2017. godine, navodeći da je on pravi čovjek za Bayern.

On je ozbiljan čovjek i mnogo radi i ima dobre veze još od vremena dok je igrao u Bayernu i Italiji. To će mu pomoći kod njegove nove uloge. Hasan govori pet jezika, što znači da može komunicirati sa svakim igračem u klubu. On će biti važna figura u napretku Bayerna”, ocijenio je tada Rummenigge.

Za klub koji nije imao sportskog direktora otkako je Matthias Sammer odstupio s ovog mjesta zbog ličnih razloga 2016. godine, imenovanje Salihamidžića bilo je takvo da je ocijenjeno kao “posljednji komadić slagalice”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije