Da li će Kosovo u kvalifikacionu grupu s BiH ili s Hrvatskom?

Radiosarajevo.ba
Da li će Kosovo u kvalifikacionu grupu s BiH ili s Hrvatskom?
/ Anadolija
Prijem Kosova u Europsku fudbalsku federaciju (UEFA) otvorio je vrata članstva i u FIFA što će se vjerovatno desiti već na narednom kongresu Svjetske fudbalske federacije.

To znači da je vrlo realno naknadno uključenje Kosova u kvalifikacije za Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

Kvalifikacije u europskoj zoni počinju 4. septembra ove godine, a ako se dâ zeleno svjetlo Kosovu, jasno je da reprezentativci najmlađe europske države ne mogu biti u grupi s šest reprezentacija.

Za uključenje Kosova ostaje jedna od dvije grupe s po pet timova. To su grupe H (Belgija, BiH, Grčka, Estonija i Kipar) i grupa I (Hrvatska, Island, Ukrajina, Turska i Finska).

U ovakvim situacijama UEFA obično djeluje s pozicije "političkog pragmatizma" i blokira rizične susrete (Ukrajina-Rusija, Srbija-Kosovo…).

U slučaju uključenja Kosova u određenu kvalifikacionu grupu presudni kriterij moglo bi biti priznanje kosovske nezavisnosti od pojedinih zemalja.

Preciznije, od zemalja iz naše kvalifikacione grupe samo su Belgija i Estonija priznale Kosovo za razliku od BiH, Grčke i Kipra koji to nisu učinili. S druge strane, u grupi H sve države su uspostavile diplomatske odnose s Kosovom s izuzetkom Ukrajine.

Dakle, ako bude odlučivao "kriterij uspostavljanja diplomatskih odnosa", Kosovo će se naći u grupi s Hrvatskom, Islandom, Ukrajinom, Turskom i Finskom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije