Crveno je boja krvi, kad Velež igra, Mostar grmi

A. S.
Crveno je boja krvi, kad Velež igra, Mostar grmi
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Mostar je danas obojen u crveno

Mostar je danas obojen u crveno. Mostar danas slavi šampiona. Fudbaleri Veleža nakon tri godine tavorenja u drugoligaškom društvu, danas se zvanično vraćaju u elitno društvo – tamo gdje im je i mjesto. Tamo gdje pripadaju godinama.

Od naredne sezone Rođeni su članovi BH Telecom Premijer Lige Bosne i Hercegovine. Danas od 17.30 sati u Vrapčićima se igra utakmica protiv Igmana iz Konjica, danas se spušta zavjesa na takmičenje u Prvoj ligi Federacije BiH.

Mostar je danas obojen u crveno - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Mostar je danas obojen u crveno

Ekipa Radiosarajevo.ba od jutarnjih sati je u Mostaru. Na stadionu u Vrapčićima dočekuje nas agilni direktor kluba Džemil Šoše. S njim smo bili na početku takmičenja, a sada smo se ponovo vidjeli. U proteklih devet mjeseci, koliko traje borba Veleža za povratak u društvo najboljih, čovjek je nabacio nekoliko sijedih više. I ne obijelio šta je sve pretrpio.

Prijatelju, od meča u Visokom, gdje smo protiv Bosne ovjerili titulu, traje moja borba. Na slatkim sam mukama. Da imam dva stadiona, oba bi bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Dajte mi San Siro, Marakanu, danas ću je napuniti“, priča nam Šoše dok sa njim obilazimo stadion, na kojem od jutarnjih sati najvijači Veleža, popularni Red Army, ukrašavaju tribine i pripremaju sve da večerašnju veliku feštu.

Dok se priprema stadion, odlazimo u Mostar. Za one koji ne znaju, Velež svoje utakmice igra u Vrapčićima, od onog trenutka od kada je protjeran sa stadiona Pod Bijelim brijegom. Bilo je obećanja da će se Rođeni vratiti na mjesto odakle su kukavički protjerani. No, ostalo je sve na obećanjima.

Mostar je danas obojen u crveno - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Mostar je danas obojen u crveno

Dolazimo na Musalu. Večeras će ovdje biti centralna fešta, očekuje se atmosfera koju poslije rata nije viđena u Mostaru. Pozvani su svi građani Mostara.
Prolazimo starim dijelom Mostara, muzika se čuje u svakom kafiću oko Starog mosta. Tri sata prije početka utakmice totalna ludnica, navijačke pjesme, super raspoloženje.

"Bit će 3:0… Mi smo šampioni… Radim do 16 sati, zatvara radnju i pravac Vrapčići", kaže nam Dalila, koja našem fotoreporteru pozira, da je kako kaže "vidi cijeli Mostar i BiH".

Kako nam je potvrdio Šoše, poziv je otišao i na adresu mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića, kao i predsjednika HDZ-a BiH i bivšeg vatrenog navijača Veleža, Dragana Čovića.

"Emocije ne mogu nestati nikada. Ja sam kao dijete navijao za Velež. U svojoj mladosti sam bio navijač Veleža. Ne postoji stadion gdje je Velež igrao izvan Mostara a na kojem ja nisam bio. Drago mi je da je Velež ušao ponovo u Prvu ligu, mislim da to zaslužuje. I da zaslužuje mnogo bolje uvjete i mnogo bolji ambijent da ne bi opet došao u sličnu situaciju u kojoj je bio već, ne znam ni ja, evo jednom ili dva puta u proteklih petnaestak godina", kazao je nedavno Čović.

Razgovarali smo i sa glasnogovornikom Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevitom Marićem, koji za Radiosarajevo.ba kaže da je sigurnosna situacija u gradu na visokom nivou.

„Pratimo situaciju i sve je u najboljem redu. Prema sigurnosnoj prosudbi donosit ćemo odluke. Ako bude potrebno povećat ćemo proj pripadnika MUP-a HNK. Kažem samo, ako bude bilo potrebe. Iskreno, ne očekujem nikakve probleme“, dodao je Marić za naš portal.

Mostar je danas obojen u crveno - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Mostar je danas obojen u crveno

Iz tog razloga direktor Šoše je i pozvao sve građane Mostara da izađu na ulice i još jednom čestitaju svojim junacima te podrže projekt koji je jedan od najzdraviji u državi.

Prošetali smo u desnom stranom Neretve. Jedni podržavaju Velež, drugi odmahuju rukom. Rivalitet je prisutan, kao u slučaju naviajača Sarajeva i Željezničara, Zvezde i Partizana, Intera ili Milana...

U Mostaru se danas samo priča o Veležu. U drugu plan je pala i velika prašina koja se podigla u gradu na Neretvi nakon što su prije četiri dana predstavnici Mreže "Naše društvo" iz Mostara objavili kako vlasti taje da na prečistačima otpadnih voda postoji veoma opasan mulj s prisustvom zabranjenog i kancerogenog otrova piralena.

Nepokoreni grad slavi svoje heroje. Neuništivi klub slavne tradicije se poslije trnovitog puta dugog tri godine, više od hiljadu dana, uprkos brojnim preprekama, vraća među elitu.

Mostar je danas obojen u crveno - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Mostar je danas obojen u crveno

Na putu iz grada prema stadionu vidimo i veliki transparent - "Crveno je boja krvi, kad Velež igra, Mostar grmi".
Fešta tek treba da počne...
Smrt fašizmu, sloboda narodu!
Mostar u srcu, Velež do groba!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije