Ćiro: Zabrinut sam kao nikad u životu

Radiosarajevo.ba
Ćiro: Zabrinut sam kao nikad u životu

Još nešto manje od dvije sedmice ostalo je do istorijskih utakmica baraža u kojima će bh. nogometna reprezentacija loviti svoj prvi plasman na svjetsko prvenstvo.

Miroslavu Blaževiću takvo nešto uspjelo je prije 11 godina sa Hrvatskom kada je osvojio treće mjesto. Sada je 11 godina stariji i iskusniji.

Mnogi smatraju da je vođenje reprezentacije Bosne i Hercegovine Ćiri posljednji posao u karijeri a upravo Ćiro voli reći kako je posljednji labuđi pjev najljepši. Za nadati je se da će Ćiro sa reprezentacijom otići do neslućenih razmjera, ali posljednja prepreka do plasmana za na svjetsko prvenstvo je svjetska sila, reprezentacija Portugala.

"Zabrinut sam kao nikad u životu. Preda mnom su ispiti moje karijere. Igrao sam već ovakve, možda i važnije utakmice, ali ovo će meni biti najbitnije. Kada smo došli do vode, želim da se napijemo i odemo na Svjetsko prvenstvo. Bit će iznimno teško, najteže do sada. Ovo je čistilište. Samo pravi prolaze ovaj test. U četiri dana moramo nadvisiti Portugal, a to znači biti najbolji na svijetu, jer samo takvi mogu eliminirati ovu velesilu", rekao je Blažević za dnevni avaz.

Novi reprezentativci

Popularni Ćiro je dodao kako će uskoro objaviti spisak za ove dvije utakmice, a na njemu će biti nekoliko novih igrača.

"Dilema je 22 ili 24 igrača. Imamo puno onih kojima prijeti suspenzija i moram se osigurati da ne dođemo u situaciju da nam nedostaje igrača. Nadam se da se to neće desiti, ali moram biti oprezan.Na spisku će se prvi put naći Haris Medunjanin iz Valjadolida. Nadam se da će ovih dana stići i dozvola FIFA-e, kako bi imao pravo nastupa za nas. On će biti pravo osvježenje u veznom redu. Ponovo će na listi biti i Ermin Zec."

Vezano: Zec: Spremni smo za Portugal

Blažević kaže da će od svih igrača tražiti maksimalno zalaganje u Lisabonu bez obzira što čak devetorici reprezentativaca prijeti opasnost od neigranja u revanšu pred domaćom publikom.

"Ovo su utakmice u kojima se mora dati i više od maksimuma. Vjerujem da su svi igrači toga svjesni. Nadam se da neću ni kod jednog primijetiti stanovitu psihološku kočnicu da zbog kartona ne bude igrao revanš.Takav, ako se pojavi, sam sebe će ispisati. Odmah ću ga odstraniti. Ko god bude igrao u Lisabonu, mora zapeti i gristi svih 90 minuta. Ako bude trebalo da za dobar rezultat ostanemo osakaćeni u revanšu, neka bude tako. Skrpit ćemo se nekako."

Napadački u Portugalu

Kako se približavaju utakmice sa Portugalom, tempo rada našeg selektora, sve je jači...Sa velikim zanimanjem prati utakmice zmajeva u evropskim klubovima pa je kako kaže bio zadovoljan izvedbom našeg dvojca iz Wolfsburga, Edina Džeke i Zvjezdana Misimovića koji su sa svojim Wolfsburgom odigrali neriješeno protiv Mainza, 3-3, ističe da ga raduje i povratak Zlatana Muslimovića.

"To je igrač koji nam je prijeko potreban. Muslimović je naš razbijač u šesnaestercu, on nam daje dodatnu dimenziju u napadu. Džeko i Ibišević su velemajstori, ali Muslimović je onaj tip koji oba stopera ponese na leđima i zabije gol."

Portugalce napasti već u prvoj utakmici

"Travnjak na Lužu je širok, ne dozvoljava bunker. Ako se budemo branili, osuđeni smo na propast, završit ćemo baraž u prvoj utakmici. Finale Eura 2004. je putokaz kako treba igrati sa Portugalcima. Čvrsti, organizirani presing. Pokušati blokirati svaki metar slobodnog prostora", rekao je Blažević aludirajući na reprezentaciju Grčke koja je u finalu evropskog prvesntva pobjedila Portugal i postala evropski prvak.

"Ključ je dati gol ili dva. Moramo stremiti ka naprijed. Ukoliko se iz Lisabona ne vratimo sa postignutim golom, šanse će nam biti minimalne. Ipak, vjerujem da ćemo i Portugalcima zatresti mrežu."

'Špijunske' akcije trenera Queiroza

Nakon duge pauze, konačno je pravu priliku u timu Eintrachta dobio Zlatan Bajramović. Upravo Bajramović je napustio reprezentativnu bazu nakon meča sa Estonijom te se želio vratiti u Njemačku jer je bio nezadovoljan minutažom u reprezentaciji ali ga je selektor odgovorio u posljednji čas.
Blažević smatra da će Bajramović biti naš ključni igrač u utakmici protiv Portugala.

"Veoma je dobro što se Bajramović ustalio u prvom timu. Po mojim zamislima, on bi trebao biti naš ključni igrač u veznom redu. Onaj koji razbija protivničke napade, ali i ide naprijed. Nadam se da će odigrati i ove utakmice do okupljanja i biti potpuno spreman za iskušenja koja nas očekuju."

Ni Portugalci ništa ne žele prepustiti slučaju a dokaz da nas u Portugalu ne žele potcijeniti je misija Carlosa Queiroza koji posmatra utakmice u kojima su glavni akteri naši reprezentativci.

"To mu služi na čast i pokazuje da nas nije potcijenio, nego prihvatio kao rivala kojeg se pribojava. Ništa ne želi prepustiti slučaju i siguran sam da već imaju do u sitnice pripremljenu analizu naše reprezentacije. No, s druge strane, imamo i mi njihovu", rekao je selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, Miroslav Ćiro Blažević za dnevni avaz.

sportin.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije