Ćiro: Prvo svladati Estoniju

Radiosarajevo.ba
Ćiro: Prvo svladati Estoniju

Četiri drugoplasirane ekipe iz grupa, koje su najbolje rangirane na FIFA rang-listi biće u privilegovanom položaju prilikom žrijeba baraža za Svjetsko prvenstvo, odlučeno je na sastanku Izvršnog odbora FIFA u Brazilu.

Selektor bh. nogometne reprezentacije Miroslav Ćiro Blažević smatra da se trenutnoj situaciji u kvalifikacionoj grupi treba posvetiti korak po korak.

"Za sada tjeram od sebe razmišljanje o načinu žrijeba za baraž. Ako mi pobijedimo i Estoniju i Španiju, onda smo mi nosioci grupe. Tako ćemo se staviti u privilegiranu poziciju, ali ja ne tražim hljeba nad pogačom. Naime, da nam je pobijediti Estoniju, a onda ćemo imati vitalan razlog za utakmicu sa Španijom, jer tada ćemo doći u priliku da sami odlučujemo u kojoj poziciji ulazimo u baraž. Uz te dvije pobjede ne možemo dobiti za protivnike ni Francuze, ali ni Hrvate koji će sigurno proći u baraž", prokomentarisao je Miroslav Blažević, selektor reprezentacije BiH.

Kako sada stvari stoje, ukoliko bi bh. tim izborio baraž samo pobjedom nad Estonijom, za protivnika će imati jednu od jačih evropskih, najvjerovatnije Francusku, Hrvatsku, Rusiju ili Njemačku.

Ipak, naš tim sa svih šest bodova protiv Estonije i Španije ima priliku popraviti svoj rejting i tako biti nosilac, jer će se u žrijebu baraža gledati FIFA poredak koji će biti objavljen 16. oktobra.

Dozvoljene utakmice utorkom i petkom

Kvalifikacione utakmice za Svjetska nogometna prvenstva ubuduće će moći da se igraju utorkom i petkom, odlučio je Izvršni odbor FIFA na zasijedanju u Rio de Janeiru, prenosi Fena.

Iako novi termini nisu obavezujući, odnosno nogometni savezi zemalja domaćina utakmica će odlučivati hoće li se mečevi igrati utorkom ili srijedom odnosno petkom ili subotom, očekuje se da će se pod pritiskom bogatih klubova sve više kvalifikacionih utakmica igrati utorkom i petkom.

Upravo pod pritiskom velikih klubova, koji su se sve glasnije žalili da se nogometaši vraćaju iscrpljeni sa reprezentativnih obaveza, FIFA je donijela ovakvu odluku. Prije svjetske kuće nogometa mogućnost izbora termina uvela je i UEFA, na sjednici Izvršnog odbora 15. septembra.

nezavisne/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije