Ćiro: Protiv Estonije potvrditi baraž

Radiosarajevo.ba
Ćiro: Protiv Estonije potvrditi baraž

Nakon remija sa Turskom, izbornik Blažević komentirao je utakmicu na Bilinom polju ali i naredne dvije.

"Pravio sam se važan na konferenciji za novinare nakon utakmice, ali ne mogu sakriti zabrinutost. Uvijek sam govorio da će odlučivati posljednji meč, sa Španijom, ali sada smo u situaciji da drugo mjesto riješimo prije. Moram reći da je Turska jednaka, ako ne i bolja od Španije. Kako su igrali u Zenici, to je bilo sjajno", prenosi Avaz riječi bh. selektora.

"Imam mnogo razloga za nezadovoljstvo, jer smo mogli pobijediti i sve riješiti. Evidentno je da smo imali šansi. Misimović je ono morao zabiti. To je bila šansa da vikneš: 'Jao, majko!'", rekao je, nastavljajući analizu utakmice.

"Bilo je nekoliko igrača koji nisu dali sve od sebe. Joj, kako sam bio ponosan na ekipu u prvom poluvremenu i reakciju nakon primljenog gola. Tako sam bio ponosan i na to kako smo se odbranili na kraju", kazao je Blažević.

Malo je falilo za pobjedu na Bilinom polju. Da su Ibišević i Džeko bili u svom elementu već bi slavili prolazak u baraž, smatra Ćiro.

"Ibišević i Džeko sada imaju mjesec da uđu u pravu formu, jer da su je imali u Zenici, izbušili bi onog Volkana. Zamislite kako nam je malo falilo. Nemam im šta prigovoriti. Jedino je falio taj zadnji pas koji bi ih dokrajčio. Da su Turci imali onoliko prostora kao mi, izašli bi pet puta sami pred našeg golmana. A ja nisam dočekao taj pas. Džeko ima takvu moć da je to nevjerovatno. Prima loptu prsima i u prijemu bježi protivniku metar, ali nije dobio tu loptu koju bi mogao iskoristiti kako samo on zna" rekao je Ćiro.

Po riječima selektora Blaževića duel protiv Estonije bi se mogla pokazati težim nego što brojevi nalažu.

"Brinem se, sine moj. Brinem! Ta Estonija nije mačji kašalj kako se čini. Španci su ih tek u finišu slomili, Turcima su zabili dva komada. Uzdam se u svoje sinove da mogu napraviti još jedan podvig i pobijediti. Nadam se da nećemo doći u situaciju da moramo pobijediti Španiju. Mada, pobijediti Španiju nije mnogo teži zadatak nego pobijediti Tursku", kazao je selektor te je poručio da "smo sami kreatori svoje sudbine".

Na opasku da Belgijanci mogu iznenaditi Turke u Briselu idućeg mjeseca, Ćiro se nasmijao.

"Ma tamo je rasulo. Mi smo ih načeli, Španci razbili i sada su potopljeni u Jerevanu. Turci će im pući tri komada. Daj Bože, ali nema šanse da Belgijanci mogu izvući bilo šta iz te utakmice."

Nakon preksinoćnjih utakmica kvalifikacija, situacija je mnogo jasnija kada je riječ o borbi za baraž. Podsjetimo, devet pobjednika grupa iz evropskih kvalifikacija ide direktno na SP (uz Španiju, to su osigurali Engleska i Holandija), dok će osam najboljih drugoplasiranih 14. i 18. novembra igrati u baražu dvije utakmice međusobno, kući i na strani, a pobjednici će izboriti nastup na Mundijalu.

Budući da je na trenutnoj tabeli drugoplasiranih Norveška ispod BiH, a završila je svoj nastup u kvalifikacijama, nemoguće je da budemo najlošiji drugi, koji neće igrati play off.

Ostaje, dakle, borba sa Turskom za drugo mjesto. Za nastavak puta u Južnoafričku Republiku i prolazak u baraž Ćirinim izabranicima trebaju još tri boda iz dva meča, protiv Estonije u Talinu 10. oktobra i sa Španijom u Zenici četiri dana poslije.

sportin.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije