Ćiro objavio spisak ratnika

Radiosarajevo.ba
Ćiro objavio spisak ratnika

Na večernjem treningu u ponedjeljak, održanom na stadionu Asim Ferhatović Hase, selektor Bosne i Hercegovine Miroslav Blažević je uigravao početni sastav za sutrašnju utakmicu s Belgijom.

"Po mom mišljenju, trebali bismo igrati zatvoreno i defanzivno. Ali, kako bih to objasnio navijačima kada oni žele da vide što više golova. Zbog raje sam odlučio da krenemo agresivno od prve minute. Želim da odmah na startu Belgijancima damo do znanja da ovdje nemaju šta tražiti", decidan je Blažević.

"Ne bismo to mogli napraviti da nismo bili jedinstveni. I sutra (večeras, op.a) nas očekuje teška utakmica. Pokupili smo sve informacije, ima malo nervoze, ali to je i dobro. Svjesni smo da nas očekuje veoma nezgodan protivnik, koji je pravi ranjeni lav. Uz to, opasniji su i nezgodniji nego kada igraju na domaćem terenu. Sa saradnicima tražim pobjedničku kombinaciju, noćima zbog toga ne spavamao i vjerujem da će na kraju ispasti dobro", nada se Blažević.

Ćiro prognozirao 1:0

Svi navijači na zeničkom "Bilinom polju" večeras će dobiti karton sa zastavom BiH na jednoj strani, a tekstom himne BiH na drugo strani. U dnu ovog kartona nacrtan je i semafor, a prije štampanja ovog materijala selektor Miroslav - Ćiro Blažević upisao je svoju prognozu ishoda večerašnjeg meča. Naš selektor priželjkuje pobjedu minimalnim rezultatom - 1:0.

"Ako pobijedimo Belgiju, imamo novu zadaću, a to je da izravno ugrozimo Špance na prvoj poziciji. Kada smo kompletni, ne bojimo se nikoga na svijetu", tvrdi Ćiro.

Spahić ipak nastupa

Dobra vijest za sve navijače naše reprezentacije je da su Spahić i Rahimić izdržali čitav trening i da če igrati u Zenici od prve minute. Treningu nisu prisustvovali ozlijeđeni trojac Muslimović, Hasagić i Mitrović.

Podsjetimo Spahić je u subotu u Genku zadobio povredu obje potkoljenične kosti, a prve prognoze govorile su da neće biti spreman za revanš. Međutim, kapiten našeg nacionalnog tima izrazio je želju da igra, a nakon dodatnih ljekarskih pregleda dobio je zeleno svjetlo za nastup.

Na travnjak Bilinog polja bi trebali istrčati: Supić, Pandža, Nadarević, Spahić, Berberović, Jahić, Rahimić, Muratović, Misimović, Džeko, Ibričić.

U slučaju da Spahić ipak ne bude bio spreman za susret doće do rokada u ekipi. Tako će svestrani Jahić otići na poziciju štopera, a na lijevom boku igrao bi Admir Vladavić.

Supić: "Sve ovisi o nama"

Presretan sam zbog trijumfa u prvom nastupu za BiH. Debi je protekao onako kako sam priželjkivao. Primljen sam odlično u reprezentaciji u kojoj su svi igrači vrhunski profesionalci. Nije bilo treme u Genku. Osjećao sam pozitivan naboj. Ne smijemo podcijeniti Belgiju u Zenici. Nadam se novoj pobjedi koja je moguća samo ako iskažemo borbenost i zalaganje", rekao je Supić za Oslobođenje i dodao da je najbitnije da u nastavku kvalifikacija za SP sve zavisi od naših igara.

"Realno, imamo šanse za baraž u kojem možemo pobijediti svakog protivnika jer posjedujemo kvalitet", istakao je Supić.

Muratović: "Blažević nas je spasio"

"Naš fudbal je spasio Miroslav Ćiro Blažević. Da on nije došao, ko zna gdje bismo sada bili", tvrdi Samir Muratović, koji je od dolaska Ćire jedan od najstandardnijih reprezentativaca BiH.

"Vjerujte nikada nije bila ovako dobra atmosfera. Najbitnije je da nema klanova. Dobro se sjećam, kako su mene tretirali kada sam bio novi. Nisam mogao prići 'starosjediocima'. Sada su svi isti, nema takvih podjela. Ranije smo imali i boljih igrača, koji su igrali u najjačim evropskim klubovima, ali nikada nismo mogli napraviti rezultat. Upravo zbog toga što nismo imali atmosferu kakvu imamo sada", objasnio je Muratović, uz opasku da nije najstariji reprezentativac, jer je Marko Topić od njega stariji dva mjeseca.

Nadarević: Najteža utakmica kvalifikacija

"Zenički duel sa Belgijom biće nam najteža utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo", smatra Safet Nadarević, stameni stoper našeg nacionalnog tima.

"Da Spahić nije izašao u Genku, vjerovatno ne bismo primili niti jedan gol. Ali, dobro je završilo. Važno je da smo pobijedili, pišu se tri boda, a gol-razlika je manje bitna. Biće veliki hendikep ako Spahić ne bude igrao u Zenici, mada, poznavajući njega, ne sumnjam da će nas izvesti na teren i da će maksimalno angažovano odraditi svih 90 minuta", očekuje Nadarević.

"Neka u Zenicu dođe cijela Belgija, nemaju šta tražiti. Bodovi ostaju na Bilinom polju", rekao je nezamjenjivi Nadarević.

Dva oficira za bezbjednost

Susret u Zenici od strane Svjetske fudbalske federacije (FIFA) proglašen je utakmicom visokog rizika. U FIFA ništa ne žele prepustiti slučaju pa su na "Bilino polje" poslali dvostruku kontrolu. Osim danskog oficira za bezbjednost koji je prvobitno delegiran, u Zenici će boraviti i FIFA oficir iz Egipta.

Terim tipuje na Belgijance

Selektor Blažević u ponedjeljak naveče sastao se s Tarikom Hodžićem, nekadašnjim vrhunskim fudbalerom, koji je prijatelj s Fatihom Terimom, selektorom Turske.

"Zvao je Terima i razgovarali su o našoj utakmici. Terim prednost daje "crvenim đavolima" i kladio se na njih, uz obrazloženje da su trebali pobijediti njegovu reprezentaciju u Istanbulu, te da su jedva izvukli bod", naglasio je Blažević.

nezavisne.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije