Ćiro objavio sastav za Estoniju

Radiosarajevo.ba
Ćiro objavio sastav za Estoniju

FOTO: RadioSarajevo

Pred reprezentativcima Bosne i Hercegovine je najvažnija utakmica u istoriji reprezentativnog nogometa. Utakmica koja može donijeti baraž za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi iduće godine.

U Subotu naša najbolja selekcija gostuje u Talinu kod Estonije, a četiri dana kasnije dočekuju Španiju u Zenici.

Tim povodom je u četvrtak u hotelu Hercegovina održana konferencija za novinare na kojoj selektor Miroslav Ćiro Blažević saopštio imena igrača koji će istrčati na stadionu Talinu.

Blažević je najavio da će u Talinu nastupiti u sljedećem sastavu: Hasagić, Nadarević, Jahić, Spahić, Ibričić, Salihović, Rahimić, Misimović, Muratović, Ibišević i Džeko.

"Za mene je najbitnije da igrači imaju savršenu svijest da je to povjesna utakmica i za očekivat je da će oni biti kako fizički, tako i psihološki. Ne bih se upuštao u prognozu, jer to je najnezahvalinije u ovom poslu kojim se bavim. Naglasit ću još jednom da se radi o vrlo neugodnom protivniku, kojeg niko nije uspio nadigrati i svi koji su imali šansu da pobjede to je bilo minimalno. Jedan Portugal ih nije uspio pobjediti, jedan Brazil jedva 1:0. Oni su bili fatalni za Turke jer ih Turci nisu uspjeli pobjediti. To su sve upozorenja da ćemo imati jedan težak zadatak u Estoniji", rekao je Ćiro na konferenciji za novinare.

"Mi možemo pobjediti svaku ekipu na svijetu. Imamo jednu respektabilu reprezentaciju, za koju ja možda malo subjektivno smatram da je jedna od najboljih na svijetu. Kad bi u nogometu uvijek pobjeđivao bolji, onda nogomet ne bi imao svoju draž, ali mi moramo učiniti sve da eliminiramo u što većem postotku ono što se u nogometu zove fenomen i slučajnost. Zato možete mi vjerovati da smo već sada spremni njegujući sve neophodne detalje da ne bi bili neugodno iznenađeni", dodao je selektor.

Selektor Blažević se osvrnuo i na FIFA-in dopis o kažnjavanju svih ispada naših navijača.

"Ja sam spreman moliti i kumiti, ali toliko molim da se bojim da bi moje molbe mogle biti kontraproduktivne. Ja sam jako ponosan na ove naše mladiće koji su pravi ambasadori naše domovine i po svom duhu i po svom ponašanju i po svom značaju. Svi drugi kandidati za baraž viću 'nedaj Bože da dobijemo Bosnu', a mi vičemo 'nedo bog da oni naši...' rekao je Ćiro aludirajući na eventualne ispade naših navijača koji nas mogu koštati baraža.


FOTO: RadioSarajevo

"Estonija je jedna reprezentacija koja je skup igrača koji nastupaju po Norveškoj, Švedskoj, Ukrajini, Litvaniji čak ih ima i u Mađarskoj, kao i iz domaćeg prvenstva. Što je veoma bitno naglasiti, bez obzira na njihove rezultate i poziciju na ljestvici, ipak su oni ozbiljna reprezentacija koja tjera sve nas na jedan oprez. Šef je rekao da mi imamo kvalitetu, da imamo snagu, imamo moć, ali ova utakmica nas samo tjera naoprez da moramo biti koncentrisani svih 90 minuta i nedati protivniku ni gram mogućnosti da nas na neki način ugroze", dodao je pomoćnik selektora Broče Sredojević.

Hasagić na golu zbog iskustva

"Golman Nemanja Supić koji je izuzetno branio prethodne utakmice, ima žute kartone i nije u kombinaciji za predstojeći susret protiv reprezentacije Estonije. Raduje nas to što imamo dva velika golmana: oporavljenog Kenana Hasagića i mladog Asmira Begovića. Oni konkurišu za dres sa brojem jedan. Za nijansu je u prednosti Kenan zato što posjeduje ogromno iskustvo u ovako važnim utakmicama i kao što je selektor rekao on će u Talinu početi utakmicu", rekao je trener golmana Enver Lugušić.

"Bosansko srce" Emiru Spahiću

Na kraju su sportski novinari koji prate nogometnu reprezentaciju BiH uručili su prvi trofej "Bosansko srce" za kapitena Emira Spahića, koji na žalost nije mogao prisustvovati konferenciji za novinare.

U ime kapitena Spahića, trofej je primio selektor Blažević i rekao: "Smatram da je Spahić zaslužio ovaj trofej. Ovo će biti dodatni stimulans jer je naš kapiten najzaslužniji za dobar ambijent u kakvom svi želimo da bude naša ekipa", kazao je Blažević.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije