Ćiro i dalje ljut

Radiosarajevo.ba
Ćiro i dalje ljut


Nogometni savez BiH definitivno ne može bez skandal. Najnoviji je stigao u režiji selektora nogometne reprezentacije BiH Miroslava Ćire Blaževića, koji je ogorčen i ljut na generalnog sekretara Muniba Ušanovića, napustio Sarajevo.

Razlog je, potvrdio je Blažević za Oslobođenje, nepovoljan ugovor o TV pravima koji je N/FSBiH potpisao sa agencijom SportFive. Podsjećanja radi, trenutni ugovor koji traje do 2010. godine potpisali su bivši predsjednik, pokojni Milan Jelić te Iljo Dominković, a potpisan je i još jedan i to od 2010. do 2014. godine, na koji su potpis stavili Munib Ušanović i Iljo Dominković.

Ni jedan ni drugi, po trenutnom stanju, nije zadovoljavajući.

Izvidnica

"Imam mnogo razloga da budem ogorčen. Možda nije simpatičan način na koji istupam, jer će mnogi reći kako koristim svoju poziciju i da želim nešto za sebe, ali to nije istina. Nemam ništa ni protiv koga već bih samo htio da svi budemo jedno i da pušemo u isti rog. Znam da bez jasnog stanja u Savezu ne možemo ništa dobroga napraviti", smatra Ćiro Blažević, koji je otišao iz Sarajeva, nakon što mu je sin Miroslav Blažević junior otkrio da je bh. savez potpisao ugovor od 2010. do 2014. godine.

"Poslao sam čovjeka da vidi kakva je situacija, da vidi mogu li se poboljšati uvjeti i imao mi je šta reći. Ne mogu se poboljšati, jer je za vrijeme trajanja tekućeg ugovora potpisan novi do 2014. godine. To je nešto strašno. Kako mogu tako raditi. Ja možda neću ni biti živ do tada. Ne želim nikoga optuživati za nešto, jer je to njima u to vrijeme bilo možda i normalno, ali kada su sa mnom razgovarali prešutjeli su mi to. U BiH sam došao pod Kodrinim uvjetima, što je van pameti, ali sam došao da nešto napravim. Tada sam dobio informaciju da postoji ugovor sa agencijom SportFive i kako znam gdje se može uzeti novac naložio sam da se provjeri i poboljša taj ugovor, jer nismo mi više 70. na FIFA listi, već 38. O nama se priča, mi smo hit i to trebamo iskoristiti", kaže Blažević za Oslobođenje.

"Trebali su mi odmah reći. Međutim, oni nisu vjerovali da ću ih dovesti u situaciju da se bore za odlazak na SP. Moj imidž je smirio situaciju u javnosti, a rezultat definitivno nije došao slučajno. Ja i sad radim, ne sjedim skrštenih ruku, jer ne želim da kompromitujemo stečeno. Sami o sebi odlučujemo i znam kako može biti opasno po ekipu ako postoje anomalije u administraciji. Uistinu imam dobre namjere, a oni su nesposobni", poručuje Miroslav Ćiro Blažević, koji nije želio prisustvovati sjednici Izvršnog odbora NFSBiH.

Ušanović: To nije Ćirin posao

Generalni sekretar N/FSBiH Munib Ušanović tvrdi da nije nikada imao konflikt sa Ćirom, te da je nesporazum, kako naziva Ćirin istup, izgladio sa njegovim sinom Miroslavom Blaževićem juniorom, koji je ujedno i menadžer bh. selektora.

"Ćirin ugovor važi do 2010. godine, kao i tekući sa agencijom SportFive. Sve izvan tog okvira nije u nadležnosti selektora Blaževića. On se može vezati za tekući ugovor i to je to", rekao je Ušanović za Oslobođenje.

Ušanović je objasnio kako je Ćiro Sarajevo napustio jer je imao važan sastanak sa premijerom hrvatske vlade Ivom Sanaderom, a ne zbog toga što je ljut na njega?!

Tata misli najbolje

Situaciju je pojasnio Miroslav Blažević Junior, inače selektorov menadžer.

"Tata nije upućen u neke stvari baš najbolje. On je samo nogometni trener i baš zato što se ne petlja u druge poslove i jeste najbolji na svijetu, kaže Blažević junior i nastavlja: Naravno da je ogorčen zbog finansijske situacije u Savezu, koja je jako loša. Očito je da su čelnici saveza i prije nego će moj otac doći morali potpisati ugovor (sporni ugovor od 2010. do 2014. godine sa agencijom SportFive potpisan u martu 2008. godine). To samo govori u kakvoj jadnoj situaciji je N/FSBiH, za koju se nadamo da će se popraviti zahvaljujući posljednjim rezultatima bh. reprezentacije", smatra Blažević mlađi.

"Trebalo bi da organizuju značajne prijateljske utakmice kako bi se sponzorski ugovori što bolje naplatili. Međutim, ako njih boli briga onda ne znamšta da radimo", rekao je sin trenera svih trenera i dodao: "Ta ta želi najbolje. On želi da Savez počne napokon normalno funkcionisati. Svjestan je da, ako nema finansijske podrške, ni ostalo ništa ne štima.

oslobođenje/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije