Ćiro: Estoniju moramo shvatiti kao bitku za život

Radiosarajevo.ba
Ćiro: Estoniju moramo shvatiti kao bitku za život

Miroslav Ćiro Blažević, selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, na tu funkciju došao je u izuzetno teškoj situaciji za bosanskohercegovački nogomet.

Travničanin je ipak uspio učiniti čudo. Dva kola prije kraja kvalifikacija naš nacionalni tim ima šansu da po prvi put u svojoj istoriji izbori baraž za odlazak na neko veliko takmičenje.

Nakon što je sredinom maja prošle godine Meho Kodro smijenjen sa selektorske funkcije zbog odbijanja poslušnosti vodstvu NSBiH-a, javnost u Bosni i Hercegovini, sa razlogom, se okomila na krovnu kuću bh. nogometa. Ipak, čelni ljudi Saveza uspjeli su smiriti strasti angažovanjem provjerenog stratega koji je sa reprezentacijom Hrvatske osvojio treće mjesto na Svjetskom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj.

Ćiro je na klupi Bosne i Hercegovine debitovao porazom u oktobru 2008. godine u prijateljskoj utakmici protiv Bugarske u Zenici od 1:2, i već tada na sebe navukao gnjev publike i medija. Njega je čekala mnogo teža utakmica a to je prvi susret kvalifikacija u Murciji protiv Španije. Iako je naš nacionalni tim pokazao dobru igru Zmajevi su poraženi sa 1:0 u prvom kvalifikacionom susretu za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Južnu Afriku 2010. godine,

Onda je uslijedila senzacija. Na Bilinom polju je gostovala slabašna Estonija koju su Ćirini izabranici pregazili sa 7:0 što je najveći rezultat u istoriji reprezentacije. Ono što je zasjenilo visoki rezultat jeste jedinstvo u timu i odlična atmosfera između igrača.

Godinu dana kasnije Ćiro je na pragu istorijskog uspjeha da sa našim nacionalnim timom osvoji drugo mjesto u grupi, a za to će mu biti potrebna pobjeda upravo protiv Estonije.

Estonija do sada ima pet osvojenih bodova, od čega su četiri uzeli Armeniji. Onaj peti bod su na svom terenu osvojili protiv Turske, koji je može se reći i presudni u borbi za drugu poziciju grupe 5.

"Estonija je nagazna mina. U Talinu ne smije biti podcjenjivanja, Estoniju moramo shvatiti kao bitku za život, a onda protiv Španije spektakl", rekao je trener svih trenera za San.

Selektora raduje oporavak Kenana Hasagića te će za posljednja dva kvalifikaciona susreta imati na raspolaganju tri vrhunska golmana. Kenana Hasagića, provjerenog i iskusnog golmana Buyuksehir Belediyespora, Asmira Begovića golmana engleskog Portsmoutha i Nemanju Supića iz rumunskog Timisoara, koji je na golu stajao za vrijeme najvažnijih kvalifikacionih utakmica.

Osim slatkih muka na golu, Blažević će iste "probleme" imati i u napadu. Edin Džeko ponovo je u formi, a tu su još uvijek dobri Vedad Ibišević i Zlatan Muslimović, a kao četvrti napadač tu je i igrač ruskog Satruna Marko Topić.

Jedno novo ime, ipak je "zaparalo" uši našem selektoru, a riječ je o Nemanji Bibliji, napadaču Banjalučkog Borca, koji je do sada najbolji igrač Premijer lige Bosne i Hercegovine.

"Uvjerio sam se, a to su mi potvrdili mnogi, da Nemanja Bilbija iz Borca zaslužuje poziv. Dobiće šansu, ne zato što je Nemanja već što je veliki potencijal. Hoće me ove Nemanje, jesi vidio čudesnog Supića, a i raja voli Nemanju", na svoj je način komentarisao Ćiro Blažević.

Kvalifikacioni susreti naše reprezentacije na programu su 10. oktobra protiv Estonije u Taljinu i četiri dana kasnije u Zenici protiv Španije.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije