Ćiro Blažević u Beogradu o Thompsonu i podršci jednom Srbinu

Radiosarajevo.ba
Ćiro Blažević u Beogradu o Thompsonu i podršci jednom Srbinu
profimedia.rs / Ćiro Blažević u Beogradu o Thompsonu i podršci jednom Srbinu

Pupovac me zamolio da pomognem, a ja sam kao osvjedočeni patriota iskoristio priliku da svima pošaljem poruku da je moja velika želja da živimo i družimo se onako kako to civilizovanom svijetu priliči. Nemamo pravo da ignorišemo bližnjeg svoga, ali ni Pupovac ne može odreći da je u koaliciji sa HDZ-om i da kao Srbin vlada Hrvatskom. 

Ovako u ekskluzivnom intervjuu za NIN, nekadašnji selektor Bosne i Hercegovine i Hrvatske  Ćiro Blažević objašnjava zašto je podržao Srbina Milorada Pupovca.

Imate prilično rijetko poimanje patriotizma za balkanske političke prilike?

"Moja velika želja je da živimo i družimo se onako kako to civiliziranom svijetu priliči, a ne da u svakoj, banalnoj prilici, nažalost, stvaramo grudvu snijega koja će se zakotrljati i nekoga poklopiti. Protiv toga se borim, jer nemamo pravo ignorirati bližnjega svoga. To su ljudi koji zaslužuju pažnju i obazrivost kako bi ponovo živjeli u miru, bez opasnosti da se opet napravi najveća glupost na svijetu, a to je rat.

Ja sam sa svojom dokazanom patriotskom težinom poslao poruku koja poziva na pomirenje bez onih primitivnih i fanatičnih težnji. Mislim da Hrvati imaju mnogo razloga da budu sretni i zadovoljni - poslije dugo vremena imaju svoju domovinu. Zašto onda ne stvarati relacije koje bi svakom od nas omogućile lagodniji život. To je moja doktrina, ono čemu težim i biću vrlo sretan ako sam u tome i u najmanjem postotku uspio".

Da li je bilo i ličnih motiva, da li vam je Pupovac prijatelj?

"Prijatelj je velika riječ, ali se s Pupovcem sastajem često. Daleko od toga da uvijek imamo isto mišljenje, ali se kroz diskusiju i civiliziranu argumentaciju često znamo i složiti. A i kada ne možemo da nađemo zajedničku točku, to nije razlog da se svađamo. Zamolio me je da pomognem u ovom slučaju, a ja sam iskoristio priliku da svima pošaljem poruku kako bi sa susjedima trebali imati civiliziran, normalan odnos".

Nije tajna da ste prijatelj i sa Markom Perkovićem Thompsonom, koji je proustaški nastrojen?

"Što čačkate mečku, šta sada hoćete da pljujem po Thompsonu ili da ga javno hvalim. On ima egzistencijalnih problema pa je publiku našao u mladima koji su još uvijek nesvjesni ispravnosti ponašanja koje ja zagovaram. Ne mislim da je Thompson esktremista, ali mislim da ste vi provokator. Možda su samo pitanja provokativna… Pa dobro, hajde, neka ste pitali…".

Dolazite li u Beograd, kako vas ovdje primaju i da li vam zamjeraju što ste podržavali Tuđmana, a i sada se deklarišete kao tuđmanovac?

"A ne, vi Srbi imate tu elastičnost koja nama nedostaje. Kad dođem u Beograd, još mi govore "Ćiro, majstore", a ovdje "Ćiro, pederu". U Beogradu se osjećam jako, jako ugodno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije