Celtic i Rangers žele u Premiership

Radiosarajevo.ba
Celtic i Rangers žele u Premiership

Godinama po Engleskoj i Škotskoj kruže priče kako će najbolji škotski premierligaši Celtic i Rangers preseliti u englesku ligu, a posljednje inicijative sugeriraju da bi se to zaista i moglo dogoditi.

Ovakve želje dijela engleskih i škotskih klubova tumače se činjenicama da je škotska Premier liga za Celtic i Rangers preslaba, a s druge strane, Englezi bi ulaskom Škota dobili još nekoliko velikih derbija koji bi digli na višu razinu njihov Premiership.

Premiership bi imao 36 klubova

Jedan od najvećih zagovornika ulaska Škota u engleski Premiership je Phil Gartside, čelni čovjek Boltona koji zajedno s još sedam klubova agitira za promjenu sistema takmičenja. Prema njegovoj viziji, Premierliga bi bila podijeljena u dva ranga te bi imala ukupno 36 klubova. Formalno bi to sve bio Premiership, a Škoti bi krenuli iz te "druge lige".

Pobornici ovakvog sistema u kojem praktično ne bi bilo ispadanja, razloge pronalaze i u finansijskoj sigurnosti za klubove, koji bi tako mogli više investirati u timove i infrastrukturu, a istovremeno imati sigurnost da ih loši rezultati i ispadanje u Premiership 2, neće odvesti u finansijsku propast.

Celtic i Rangers engleski finansijski kolač

Škotima je naravno u interesu da imaju veću financijsku korist od svojih nastupa. Celtic i Rangers svake godine ulažu ogromna sredstva, ali ispadnu li rano u Evropi (kao što je primjerice Rangers ispao od Kaunasa u drugom pretkolu Lige prvaka ove sezone op.a.), onda se njihova finansijska korist svodi na utakmice škotske lige u kojima svake sedmice napucavaju puno slabije timove s nekoliko golova razlike. Tu nema nekakve rezultatske napetosti.

Zanimljiv im je i finansijski kolač od TV prava, pogotovo kada znamo da je on za sljedeće tri sezone za Premier ligu vrijedan 1,8 milijardi funti.

Sve u svemu, ove bi se sedmice trebalo više znati o rezultatima ove inicijative. Dobiju li klubovi koji su sada u manjini podršku većine za ovaj projekt, mogli bi uskoro gledati škotske predstavnike u engleskom Premiershipu.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije