CAS odbio Blatterovu žalbu na šestogodišnju suspenziju

Anadolija
CAS odbio Blatterovu žalbu na šestogodišnju suspenziju
Sportski arbitražni sud (CAS) odbio je žalbu bivšeg predsjednika Svjetske fudbalske organizacije (FIFA) Josepha Seppa Blattera, čime je na snazi ostala ranije izrečena šestogodišnja suspenzija bavljenjem aktivnostima vezanim za fudbal, javlja Anadolu

Zbog korupcije dugogodišnji predsjednik FIFA-e Blatter i predsjednik Evropske fudbalske organizacije (UEFA) Michel Platini u decembru prošle godine suspendirani su iz svijeta fudbala na period od osam godina.

Arbitražna komisija FIFA-e je naknadno potvrdila presudu Etičke komisije, ali je smanjila suspenziju sa osam na šest godina. CAS je danas saopćio odluku da u cijelosti potvrđuje šestogodišnju suspenziju Blattera.

Suspenzija je uslijedila nakon otkrivanja da je Blatter 2011.godine Platiniju uplatio dva miliona švicarskih franaka, a dvojac je to obrazložio kao dio njihovog usmenog dogovora kojim je Platini 1998. i 1999. godine dvije godine bio Blatterov savjetnik.

“Sud je utvrdio da ne postoji nikakav pisani trag o postojanju usmenog dogovora između Blattera i Platinija o plaćanju milion franaka godišnje za Platinijeve savjete FIFA-i. Naknadnom uplatom dva miliona franaka bez pisanog sporazuma o tome Blatter je prekršio FIFA-in etički kodeks i sud smatra da je ranije izrečena kazna prikladna“, navodi se u odluci CAS-a.

Nakon 17 godina Blatterove ere na čelu Svjetske kuće fudbala, U februaru ove godine na funkciju predsjednika FIFA-e izabran je bivši generalni sekretar Gianni Infantino.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije