Bosna i Hercegovina odbila Albaniju, Makedoniju, Egipat, Bjelorusiju...

Anadolija
Bosna i Hercegovina odbila Albaniju, Makedoniju, Egipat, Bjelorusiju...
Radiosarajevo.ba / Mehmed Baždarević
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine, kako sada stvari stoje, neće igrati prijateljsku utakmicu u martovskom terminu.

Na adresu Fudbalskog saveza BiH stiglo je nekoliko ponuda za odigravanje gostujućeg test meča 28. marta, ali niti jedan od protivnika nije zadovoljio apetite selektora Mehmeda Baždarevića. Protiv Bosne i Hercegovine snage su htjeli odmjeriti Albanija, Makedonija, Bjelorusija, Egipat, Maroko, te Katar, a bilo je kontakta i sa selekcijom Češke Republike. Ipak, niti jedna od ponuda, za sada, nije prihvaćena.

Čile na čekanju

Kako tvrdi Baždarević, s BiH su htjeli igrati Čile i Paragvaj, no njegova želja je jaka evropska selekcija. Kako je naglasio, postoji i mogućnost da se dogovor s Čileancima ipak realizira, možda za junski termin odigravanja prijateljskih utakmica.

Stječe se utisak da Baždarević i nije previše zainteresiran za testiranje popularnih Zmajeva na početku godine, odnosno da se želi fokusirati na utakmicu petog kola grupe H kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo Rusija 2018 koji će BiH igrati 25. marta u Zenici protiv Gibraltara.

"U susretu s Gibraltarom nećemo eksperimentirati. Iako je riječ u autsajderu u našoj grupi, maksimalno ozbiljno ćemo pristupiti utakmici u kojoj želimo pobijediti, odnosno što prije riješiti meč", istaknuo je Baždarević, selektor BiH koja je poslije četiri kola treća u grupi H sa sedam bodova, tri manje od Grčke i pet od lidera Belgije, dok su Kipar i Estonija sakupili po tri, a Gibraltar je bez boda.

U svakom slučaju, eventualno odigravanje prijateljske utakmice, bude li potrebe, mnogo je važnije organizirati za juni, kada će reprezentativci BiH tempirati formu za domaći kvalifikacijski meč sa Grčkom 9. dana u tom mjesecu, u "okršaju" koji bi mogao biti odlučujući u borbi za baraž Mundijala.

Finansijski i takmičarski interes

U FSBiH ističu da je u ovom trenutku veoma teško zadovoljiti finansijski i takmičarski interes, ali da će učiniti sve da ispoštuju svaku želju selektora Baždarevića, ako bi insistirao i na test utakmici u martu.

"U proteklom periodu pokušali smo organizirati prijateljsku utakmicu za A selekciju u dogovoru sa selektorom Baždarevićem, s kojim smo bili u stalnom kontaktu. Dobili smo nekoliko ponuda, ali do sada nismo prihvatili nijednu opciju jer nisu bile adekvatne potrebama i željama selektora, a i ostalim kriterijima, odnosno uvjetima. Kako sada stvari stoje, vjerovatno u martu nećemo imati utakmicu, naravno, osim kvalifikacijskog meča protiv Gibraltara u Zenici, ali ćemo pokušati naći odgovarajućeg rivala za junski termin", rekao je za Anadolu Agency (AA) Jasmin Baković, generalni sekretar FSBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije