Bosanskohercegovački sport u 2015. godini (1. dio)

Radiosarajevo.ba
Bosanskohercegovački sport u 2015. godini (1. dio)

Još jedna kalendarska godina je na izmaku, što znači da je došlo vrijeme da u kratkim crtama sumiramo najvažnije događaje za bh. sport u 2015. godini. Godina koja je na izmaku jedna je od najuspješnijih za bh. sport u njegovoj historiji. Amel Tuka, Damir Džumhur, kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine, rukometaši na smotri najboljih, novo zlato naših odbojkaša... Imali smo mnogo razloga za radost, ali krenimo redom. 

Historijsko rukometno Svjetsko prvenstvo

Nastup naše rukometne reprezentacije na prvom, historijskom velikom takmičenju obilježio je mjesec januar. Izabranici Dragana Markovića predstavili su Bosnu i Hercegovinu na smotri najboljih na svijetu i nismo se obrukali. Ostvarili smo jednu pobjedu, protiv Irana, a svima će u posebnom sjećanju ostati utakmica s Tunisom. Svjetsko prvenstvo je pokazalo ono što smo već znali. Iskustvo koje je potrebno, prije svega u rukometu, za uspješan nastup na jednom velikom takmičenju nam je nedostajalo. Ipak teško je ne odati se utisku da su Tunis u osminu finala pogurale sudije.

"Čestitao bih Tunisu na pobjedi. Rekao bih nešto što je interesantno. Mi jesmo izgubili u ovoj grupi tri utakmice, ali nas niko nije nadigrao. Nismo niti u jednom trenutku reagovali nesportski na sve nepravde koje su nam se dogodile. Nećemo se žaliti, uzet ćemo sve na sebe, imali smo i svojih greški", rekao je selektor našeg nacionalnog tima, Dragan Marković nakon očigledne sudijske pljačke u susretu s Tunisom, gdje smo s pobjedom mogli u drugi krug takmičenja. 

Januar je obilježio i nastup Damira Džumhura na Australian Openu. Ostvario je pet pobjeda, i postao prvi bh. teniser koji je slavio u glavnom žrijebu jednog Grand Slam turnira. Stigao je do trećeg kola, gdje je na kraju poražen od Tomaša Berdycha. Razgovarao je i s Novakom Đokovićem, a u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba otkrio je kako mu je Đoković poručio da ga vidi u samom vrhu svjetskog tenisa. 

Početkom godine, trofejni trener Željezničara, Amar Osim, napustio je klub iz Zvorničke 27 i odlučio karijeru nastaviti u Kataru, gdje je otputovao početkom januara. Na mjesto šefa stručnog štaba Željezničara došao je Milomir Odović, bivši fudbaler Plavih. Na toj poziciji zamijenio je Almira Memića, koji nije vodio ekipu niti u jednom zvaničnom susretu. Na čelo Fudbalskog kluba Sloboda došao je Husref Musemić, što se Tuzlacima pokazalo kao pun pogodak. 

U februaru nije bilo mnogo uzbuđenja kada je bh. sport u pitanju. Premijerligaški klubovi spremali su se za prvu sedmicu marta i nastavak sezone. Mart je s druge strane bio mnogo zanimljiviji. Debi na klupi reprezentacije Bosne i Hercegovine upisao je selektor Mehmed Baždarević. Slavili smo u kvalifikacionom susretu protiv Andore i remizirali s Austrijom u prijateljskom susretu.

Nastavljena je i Premijer liga Bosne i Hercegovine, a slike terena u Gradačcu gdje su snage odmjerili Zvijezda iz Gradačca i Sarajevo obišle su svijet. Hokejaška reprezentacija Bosne i Hercegovine otputovala je na Svjetsko prvenstvo Divizije C u Izmir. Imajući u vidu u kakvim uvjetima rade naši hokejaši, rezultat ostvaren u Turskoj bio je zavidan. Iako je tokom zimske paze povezivan s Fudbalskim klubom Sarajevo, jedan od najboljih fudbalera u historiji reprezentacije Bosne i Hercegovine, Zvjezdan Misimović, odlučio je okačiti kopačke o klin. 

Premijer liga BiH u novom formatu, Spahić otjeran iz Leverkusena

U aprilu je Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine usvojio odluku o smanjenju broja klubova u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Od sezone 2016/2017. Premijer liga brojat će 12 klubova. Odluka je to koja je izuzetno važna za klupski fudbal u Bosni i Hercegovini. Savez je konačno pokazao da mu je bar malo stalo do Premijer lige, a ovom odlukom oduševljen je bio i legendarni Ivica Osim. 

Bivši kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine, Emir Spahić, još jednom je dospio u središte skandala. Ovog puta je učestvovao u tuči sa zaštitarima i na kraju je otpušten iz redova Bayer Leverkusena. Na klupu Fudbalskog kluba Sarajevo vratio se Dženan Uščuplić, što će se pokazati kao pun pogodak za Bordo tim na kraju sezone. Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine slavila je u Cazinu protiv reprezentacije Litvanije u kvalifikacijama za plasman na Evropsko prvenstvo koje se u januaru igra u Poljskoj. 

Nihad Đedović, sada već bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine uzeo je njemački pasoš i tako izgubio pravo nastupa za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Nakon što je informacija dospjela u medije, Đedović je u razgovoru za Radiosarajevo.ba tvrdio kako neće biti prepreka za njegov nastup na Eurobasketu. Na kraju se ta informacija ispostavila netačnom. Kapiten košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, Mirza Teletović, održao je press konferenciju na kojoj je istakao kako je njegov nastup na Eurobasketu upitan. Već tada je bilo jasno kako smo nakon Nurkića i Đedovića, pred Eurobasket u Francuskoj ostali i bez Teletovića. 

Sarajevo šampion Bosne i Hercegovine

Mjesec maj obilježila je i završnica Premijer lige Bosne i Hercegovine. Nakon osam godina titula prvaka Bosne i Hercegovine stigla je na stadion Asim Ferhatović Hase. Fudbalski klub Sarajevo do posljednjeg kola bitku za titulu vodio je s gradskim rivalom Željezničarom. Tri kola prije kraja prvenstva na stadionu Asim Ferhatović Hase odigrana je utakmica između vječitih rivala, susret je završen bez pobjednika, a duel je s tribina pratilo skoro 30.000 gledalaca. Bordo tim je do kraja prvenstva zadržao prednost nad Željezničarom, a nakon trijumfa protiv Slobode počelo je veliko slavlje na stadionu Asim Ferhatović Hase. 

Sarajevski Olimpic osvojio je prvi trofej u historiji. Ekipa s Otoke slavila je u finalu Kupa Bosne i Hercegovine protiv Širokog Brijega. Još jedan odličan nastup na Grand Slam turnirima upisao je najbolji bosanskohercegovački teniser, Damir Džumhur. Džumhur je došao do trećeg kola, a na kraju je poražen od Rogera Federera. 

Izrael pao u Zenici, Wagner najbolji u BiH

U junu smo vratili nadu u plasman na Evropsko prvenstvo koje se naredne godine igra u Francuskoj. Dočekali smo Izrael u Zenici i upisali trijumf. Još jednu odličnu partiju pružio je kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine, Edin Džeko, a briljirao je i njegov imenjak, Edin Višća. 

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine nije uspjela izboriti plasman na Evropsko prvenstvo u Poljsku. Prvo smo u Zenici remizirali s Bjelorusijom, a potom propustili i drugu meč loptu u susretu s oslabljenom Danskom. Nakon utakmice s Bjelorusima selektor Dragan Marković nije krio razočarenje. 

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine prvi put u historiji izabrao je najboljeg fudbalera Premijer lige. Nagrada je otišla u ruke odličnog Brazilca iz redova Širokog Brijega, Wagnera Santosa Laga. Drugi Brazilac, Tiago Rodrigues Faria, koji će u međuvremenu postati ljubimac Grbavice, potpisao je ugovor sa Željezničarom. Plavi su nekoliko dana kasnije na Malti odigrali prvi susret prvog pretkola Evropske lige i slavili protiv Balzana rezultatom 2:0 na gostujućem terenu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije