Bosanci najtraženiji u Evropi

Radiosarajevo.ba
Bosanci najtraženiji u Evropi

Foto: Dado Ruvić

Reprezentativci Bosne i Hercegovine postali su odnedavno hit na europskom nogometnom tržištu, pogotovo nakon dvije uvjerljive pobjede nad Belgijom u kvalifikacijama za SP 2010 u Južnoj Africi. ,

U tih 180 minuta došao je do izražaja sav njihov talent, koji je zaludio europsko nogometno tržište.

Francuski časopis Football Mercado tako je sastavio trenutnu listu najpoželjnijih reprezentativaca BiH na tržištu. Oni će svemu sudeći na ljeto biti vrlo tražena roba, piše spomenuti časopis. Prava pomama se ipak očekuje ukoliko reprezentacija Ćire Blaževića izbori nastup na Svjetskom prvenstvu.

Na prvom mjestu najpoželjnijih bosanskohercegovačkih nogometaša je naravno napadač Wolfsburga Edin Džeko koji ove sezone upravo briljira, kako u dresu BiH, gdje je najbolji strijelac kvalifikacija, tako i u prvoplasiranoj momčadi Bundeslige, za koju je u 24 utakmica zabio 15 golova. Za Džeku su, piše francuski časopis, zainteresirani mnogi premierligaški i španski klubovi.

Na drugom mjestu je veznjak Lyona Miralem Pjanić, općenito smatran kao najveći talent bosanskog nogometa kojem predviđaju sjajnu karijeru. Za Pjanića su trenutno vrlo zainteresirani Barcelona i Real Madrid. Na trećem mjestu je veznjak Hajduka Senijad Ibričić, kojeg Francuzi opisuju kao relativno nepoznatog široj evropskoj javnosti, međutim izrazito nadarenog. Ističe se je Ibričić odradio već 100 utakmica u HNL-u (kojeg su usput rečeno smjestili u Srbiju) te da odnedavno vrlo dobro dirigira veznim redom splitskog Hajduka.

Ibričića se također opisuje kao sjajnog tehničara koji je vrlo često strijelac, zbog svoj izrazitog osjećaja za gol. "Football Mercado" također spominje da u Hajduku igra još jedan vrlo talentirani reprezentativac BiH. Riječ je o stoperu Igoru Pandži koji u dresu Hajduku i reprezentaciji unatoč mladosti igra vrlo dobro.

Za Sanela Jahića se ranije interesovao Galatasaray.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije