"Borba za Britaniju"

Radiosarajevo.ba
"Borba za Britaniju"

U utorak se igraju prvi susreti posljednjeg kola kvalifikacija za ulazak u grupnu fazu Lige prvaka.

Novi sistem kvalifikacija spojio je dva velikana otočkog nogometa Celtic i Arsenal. Engleski mediji ovaj susret nazivaju "Borbom za Britaniju". Arsenal je automatski plasiran u ovu fazu takmičenja, dok je škotski klub da bi došao do ove dionice morao izbaciti Dinamo iz Moskve. Celtic je u dva meča bio bolji ukupnim rezultatom 2:1 i tako otišao na korak do grupne faze takmičenja.

Arsenal ulazi izuzetno motiviran u ovaj susret, posebno nakon gostujuće visoke pobjede nad Evertonom od 1:6. Ipak, Arsen Venger ima problema sa satavom. Upitni su Fabregas, Sagna i Denilson

Celtic ima sve kvalitete da se takmiči i u engleskoj Premijer ligi i da čak bude u samom vrhu. Imaju dobar i organizovan tim i neće nam biti nimalo lako u duelu sa njima'', istakao je Venger.

Zanimljivo će biti i u Lisabonu, gdjee Sporting dočekuje Fiorentinu. Sporting je u trećem pretkolu Lige prvaka izbacio holandski Twente, ali samo zahvaljujući golu postignutom u gostima. Fiorentina se automatski plasirala u ovaj nivo takmičenja.

U Portugalu je odigrano jedno kolo, ali Sporting nije bio ubjedljivi protiv Nacionala (1:1). Prvenstvo u Italiji još uvijek nije počelo, ali od Gilardina i društva se mnogo očekuje.

Jedno od najprijatnijih iznenađenja u dosadašnjem toku kvalifikacija rumunski Timisoar dočekuje njemački Stuttgart. Rumuni su u u trećem pretkolu izbacili polsjednjeg osvajača Kupa UEFA ekipu Shakhtara, dok se Stuttgart automatski plasirao u završnicu kvalifikacija.

Kopenhagen na svom stadionu dočekuje APOEL Nicosia. Obje ekipe su morale izbaciti po dva protivnika da bi došli do praga Lige prvaka. Danci su sa visokih 12:0 izbacili crnogorski Mogren, a zatim i norveški Stabaek sa 3:1. Kiprani su sa druge strane izbacili EB/Streymur sa Farskih otoka (5:0), a zatim i beogradski Partizan (ukupno 2:1).

Moldavski Sheriff, prijatno iznenađenje ovogodišnjih kvalifikacija dočekuje grčki Olimpijakos. Sheriff je eliminisao finski International Turku (2:0), a zatim i prašku Slaviju zahvaljujući golu u gostima (1:1). Olimpijakos je do sada imao samo jednog protivnika Slovan iz Bratislave, koji je izbacio bh. prvaka ekipu Zrinjskog. Grci su slavili ukupnim rezultatom 4:0 i tako došli na korak do ulaska u grupnu fazu takmičenja.

Utorak:
Celtic - Arsenal
Kopenhagen - APOEL Nicosia
Sheriff - Olympiakos Piraeus
Timisoara - Stuttgart
Sporting Lisbon - Fiorentina

Srijeda:
Levski Sofia - Debreceni
Olympique Lyon - Anderlecht
Salzburg - Maccabi Haifa
Ventspils - FC Zürich
Panathinaikos - Atletico de Madrid

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije