Bokser među stativama: Tyson je brutalno premlaćivao protivnike, nisam želio tako da završim

Radiosarajevo.ba
Bokser među stativama: Tyson je brutalno premlaćivao protivnike, nisam želio tako da završim

Mnogo je vrhunskih boksera koji su izabrali da se bave ovom plemenitom vještinom, nakon što su gledali i rasli uz velikog Mikea Tysona. Jedan od njih je i Gennady Golovkin. Međutim ima i onih koji su zbog Tysona odlučili ostaviti bokserske rukavice i baviti se nekim drugim sportom. Takva je priča o golmanu Olympiquea iz Marseillea, Steveu Mandandi

Mandanda je rođen u nekadašnjem Zairu, a današnjoj Demokratskoj republici Kongu. Njegovi roditelji preselili su se u Normandiju kada je on imao samo dvije godine. Mandanda je već od ranog djetinjstva bio nadaren sportaš. Prva ljubav bio je boks, ali se potom odlučio za fudbal. Krivac je bokser i to ne bilo koji, nego jedan od najvećih svih vremena, Mike Tyson. 

"Gledao sam Mikea kako redom mlati svoje protivnike. Upravo je on razlog zbog kojeg sam odustao od boksa. Nisam želio da završim kao njegovi protivnici", rekao je Steve Mandanda. 

Steve Mandanda je kao tinejdžer trebao potpisati za Caen, ali je sudbina imala druge planove za njega. Mandanda je trebao u ponedjeljak staviti paraf na ugovor s Caenom, ali je zbog upale slijepog crijeva završio u bolnici, a potpis ugovora je prolongiran. Priliku je iskoristio Le Haver. Čelnici ovog kluba posjetili su Mandandu u bolnici i postigli dogovor s njegovim roditeljima. Nakon neuspješne probe u Aston Villi, Mandanda je stigao u Marseille. 

"Kada vas Marseille pozove, onda morate biti ludi da odbijete", rekao je Mandanda koji je u to vrijeme bio rezerva Cedricu Carassou. Nakon što se prvi golman ekipe iz Marseillea povrijedio, Mandanda je dobio svoju priliku. Stao je na gol ekipe iz najvećeg lučkog grada u Francuskoj i od tog trenutka nije ispustio jedinicu. Njegovi refleksi posebno su impresivni. Tako je Mandanda prošle sezone, nakon trijumfa nad Toulouseom, uhvatio bocu vode kojom ga je gađao jedan navijač domaće ekipe. Odmah je ponudio novinara koji ga je intervjuisao s jednom čašom vode. 

Ovog ljeta Mandanda će predstavljati Francusku na Evropskom prvenstvu koje se igra u njegovoj domovini. Francuzi se nadaju da će novih 16 godina čekanja opet biti dovoljno za titulu. Prvi put prvaci Evrope postali su 1984. predvođeni Platinijem, a 16 godina kasnije do novog evropskog zlata vodio ih je Zinedine Zidane. Mandanda se nada kako će novih 16 godina čekanja opet donijeti sreću Francuzima. Mandanda je drugi golman reprezentacije, a s obzirom na to da je uoči Svjetskog prvenstva 2014. pretrpio tešku povredu vrata, može biti sretan što još stoji među stativama. Ipak ovaj nesuđeni bokser uvijek želi više. 

"Mogao sam tada završiti u kolici. Bilo je zaista užasno, a to mi je rekao i neurohirurg. To mi je pomoglo da drugačije gledam na svijet. Nisam sretan što sam broj dva. Hugo je broj jedan, znam koja je moja uloga, ali i ja imam velike ambicije", kaže Mandanda uoči Eura u Francuskoj. 

Drugu utakmicu Francuzi igraju u Marseilleu, a nema sumnje kako će čitav stadion biti uz svog omiljenog igrača. Kapiten Marseillea je od 2010. godine, a El Fenomeno je i golman s najviše nastupa za Olympique. Skupio ih je preko 400. Mandanda nema golmansku konkurenciju samo u klubu i reprezentaciji, nego i u svom domu. On je najstariji od četiri brata golmana. Parfait igra za Charleroi u Belgiji i brani za Kongo. Riffi je u Ligi 2, brani za Ajaccio, a najmlađi Over je u omladinskim kategorijama Bordeauxa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije